IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руският флот може да нанесе непредотвратим удар, ако се наложи

Руският президент похвали възхода на Русия като военноморска сила на парад преди 325-та годишнина от основаването на военноморския флот

16:23 | 25.07.21 г. 40
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският военноморски флот може да засече всеки враг и да нанесе „непредотвратим удар“, ако е необходимо, каза руският президент Владимир Путин, седмици след като британски военен кораб разгневи Москва, преминавайки покрай Крим, предава Ройтерс.

„Днес руският военноморски флот има всичко, от което се нуждае, за да защити родината ни и нашите национални интереси“, каза Путин в реч пред паметника на основателя на флота Петър I. „Можем да открием всеки враг, независимо дали е на, под или над водата, и ако е необходимо, да му нанесем непредотвратим удар“, допълни руският президент, цитиран от Bloomberg.

Над 50 кораба и 4 хил. военни участваха в парада преди 325-та годишнина от основаването на военноморския флот през октомври. Наред с разрушители, подводници и десантни кораби, за първи път беше показана и подводницата „Принц Владимир“ клас „Борей-А“ с балистични ракети. Събитието се проведе без зрители, тъй като Русия се бори с нов ръст на заразените с COVID-19.

В речта си Путин похвали бързия възход на Русия като военноморска сила. От първобитни кораби по времето на Петър до флота, който сега притежава страната с „най-новите хиперзвукови оръжия, които нямат еквивалент в света и постоянно и успешно се подобряват“.

През юни се стигна до инцидент в Черно море, когато Русия заяви, че е дала предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски военен кораб, за да го прогони от водите на Крим.

Великобритания опроверга руската версия за инцидента, като заяви, че смята изстрелите за част от предварително обявено руско „оръжейно учение“ и че не са пуснати бомби.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., но Великобритания и повечето страни в света признават полуострова в Черно море за част от Украйна, а не от Русия, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Путин заяви, че Русия е можела да потопи британския военен кораб HMS Defender, който обвини в незаконно навлизане в териториалните ѝ води, без да започне Трета световна война и допълни, че САЩ са изиграли роля в „провокацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
чиба... може да викаш на майка си... ако е познаваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
чиба! вземай си кокала и марш в кучкарника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахахаха, не ве старшинка.... факта, че всеки път трябва да ти разяснявам написаното показва че си ***... факта че не рязбираш текст от три изречения... къде съм казал че не трябва да има армия... трябва! Тъъпаците трябва да правят нещо и да мрът някъде зада не пречът.. и т.н.т.... зандругите неща даже няма да си правя труда да ти обяснявам, щото трудно четеш и трудно разбираш... нема сми!.... добре си беше месеците в които мълчеше и нямаше от твоите бисери... не ни липсваше изобщо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
типично либерастка идеология - 1.другите са ***, аз съм умникът. 2. армия не трябва, защото няма граници и всеки си ходи където си иска. 3. всеки, който има различно мнение от моето е ***.момче, едва ли си завършил повече от единайсти клас. нямаш никакви свои идеи, никакви виждания, не можеш да водиш нормален спор, празен отвсякъде и отвътре и отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
чак пък да остава отворен.. кво не е ясно? имам вродена непоносимост към неуките... и ти като виден член на тази група попадаш под ударите на науката... съдба, която можеш да промениш с четене и учене, но невъзможно в твоя случай поради възраста и дългия ти бекграунд на военнен... Всеки знае, че това са еднинот наййй тъъъпите хора. заради въздействието на казармата върху мозъка. От къде знаем... знаем, защото всеки има такъв познат или роднина ине виждал кво мумсе е случило... не случайно Римската империя не е пускала легионите в цивилизованите градове, ... не случайно всяка съвременна развита държава и демокрация ги държи далеч от власта... и т.н.т и т.н.т.Има ли оше нещо неясно???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
въпроса все пак съществува - какъв ти е еталона за про.с.тотия. защото ти мразиш разни хора и ги наричаш просс, с презумпцията, че щом те са такива, а ти си против тях - следователно ти си умен.проблема е, че ти не си такъв, а обратното. тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не, просто го ползвам като епитет за просс военнен, познавам и други дето го ползват за същото.. не е нещо уникално ... аз се опазих от казармата, не можах да затъъпея там за мое щастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
познавам един, нещо му се е случило в казармата, старшината му направил нещо, не знам точно.и оттогава, като види някой, който му навява страх и силен респект го нарича "старшина".ти си втория, който е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
бели християнски държави от НАТО, които познавам добре са Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Запада не може да се класира в това общество. изключение донякъде е САЩ, там има обширни територии на разни християнски общества. аз бях сред едно от тях за малко. бях и до Амишите наблизо, поопознах ги. но в Питсбърг да не оставаш по центъра след залез. също и в голяма част от Западноевропейските градове.не познавам мюсулманска държава /Турция не влиза в тази категория/, в която човек да се страхува да минава по улиците вечер. На Запад има и то доста и надписи са сложили.Русия не може да се нарече не-цивилизована. Това е страна с история, култура, политика и идеология. Единствената от трите съществуващи в момента империи, която вероятно ще ги надсъществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ооо, кухия старшина пак се появи да бие чело за русия... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още