IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово*

Той е получил призовка да се яви като заподозрян пред Трибунала в Хага

19:08 | 19.07.19 г.
<p>
	Рамуш Харадинай.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рамуш Харадинай. Снимка: Ройтерс

Косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи, че се оттегля от поста си и насрочи извънредни избори, след като получил призовка да се яви като заподозрян пред Трибунала в Хага, съобщава Bloomberg.

„Оттеглям се безвъзвратно от позицията премиер на Република Косово“, написа Харадинай във Facebook. „Правителствата и властите са сменяеми, живеем в демокрация“, допълни той.

„Причината за това решение е призовка, която получих от Специализираната камара като заподозрян“, уточни Харадинай, цитиран от Ройтерс. Специализираната камара беше създадена през 2015 г., за да съди бившите членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) за предполагаеми жестокости във войната, която доведе до независимост от Сърбия, припомня агенцията.

Камарата в Хага се ръководи от косовските закони, но в нея влизат международни съдии и прокурори. Тя е финансирана от Европейския съюз, към който както Косово, така и Сърбия искат да се присъединят.

Съдът заседава в холандския град отчасти, за да се гарантира защитата на свидетелите, тъй като при предишни дела срещу високопоставени бивши членове на АОК се стигна до сплашване на свидетели, отбелязва Ройтерс.

Това е вторият път, в който Харадинай подава оставка като премиер. Той го направи за първи път през 2005 г., когато Трибуналът в Хага го обвини във военни престъпления. Косовският премиер беше оправдан два пъти поради липса на доказателства. Президентът на Косово Хашим Тачи, който подобно на Харадинай беше лидер на АОК, съобщи във Facebook, че съветникът му Бишмил Зирапи и „редица други бивши висши военни от АОК“ също са призовани в Хага, предава Bloomberg. 

Харадинай съобщи, че президентът на Косово трябва да започне разговори с политическите партии, за да се определи дата за предсрочните избори. Харадинай е премиер от 2017 г., а преди това беше лидер на АОК, която се бореше за независимост от Сърбия.

Той е един от най-популярните политици в Косово, а подкрепата за него нарасна от миналата година, след като той наложи мито от 100% върху сръбски вносни стоки в отговор на блокирането от Сърбия на присъединяването на Косово към най-голямата международна полицейска организация Интерпол. Той обеща да отмени митата, едва когато Сърбия признае независимостта на Косово. Оставката му може да открие път за излизане от безизходицата, отбелязва Bloomberg.

*Информацията е допълнена в 20,40 ч. с изказването на Хашим Тачи. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още