IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на руската икономика се ускорява, въпреки американските санкции

Брутният вътрешен продукт на страната, която премина през две години на рецесия, се е увеличил с 1,3% спрямо първото тримесечие на миналата годината

12:10 | 11.08.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Темпът на икономическия растеж на Русия се е ускорил до 1,8% за една година през второто тримесечие, съобщи Франс прес. Това се случва в контекст на повишени цени на петрола и газа и въпреки по-тежките американски санкции, според публикуваната късно снощи първоначална прогноза на статистическата служба на Русия Росстат.

Брутният вътрешен продукт на Русия, която премина през две години на рецесия през 2015-2016 година, се е увеличил с 1,3% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Възстановяването на икономиката, започнало през 2017 година, се затвърди и в началото на тази година, въпреки оповестените през април нови санкции на САЩ заради обвинението, че Русия се е намесила в спечелените от президента на САЩ Доналд Тръмп избори през 2016 година, допълва БТА.

Вашингтон укрепи наказателния си арсенал срещу Русия тази седмица във връзка с отравянето през май на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия. Освен тези санкции, които са насочени към износа на някои технологични продукти, е възможен и втори "залп" от санкции, определени от американски представител като "драконовски". 

Началото на годината беше белязано от нетно поскъпване на петрола и газа, от които руската икономика е силно зависима. Колапсът на петролния пазар през 2014 година, комбиниран със западните санкции, наложени заради украинската криза, допринесе за потъване на руската икономика в болезнена рецесия, отразила се тежко на покупателната способност на домакинствата. 

Ако Русия е обърнала страницата на най-дългата рецесия, която страната преживя за 20 години управление на Путин, то ритъмът на възстановяването остава доста далеч от амбициите, заявени от Кремъл.

През март Путин определи като цел на четвъртия си мандат икономически растеж от 4% годишно и два пъти по-ниско ниво на бедността.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира за Русия икономически растеж от 1,8% през 2018 година. През май МВФ изрази безпокойство за намалялата тежест на Русия в световната икономика и предупреди, че, за да се "увеличи потенциала на растежа", властите трябва да предприемат структурни реформи. По този начин те ще отговорят на намаляването на активното население и ще засилят производителността и частния сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Че то, това в момента, пак си е нападение: Посяга се на икономическата свобода чрез ограничаване достъпа до пазари и удушаване на икономиката чрез удари по инвестициите. Но, така се кове желязото, след което, то добива допълнителна еластичност и здравина. А, че не се било кой знае колко увеличило - поради спекулативния характер на гплемия дял от такива увеличения не е вселенска загуба: В последствие, винаги могат да си спретнат една инфлацийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 13
Pyramid
преди 5 години
Да речем так, не на тях, а В тях.- Естествено, който иска. МВФ се бил обезпокоил? - Да, бе. ЛЪЖАТ ОТ МВФ. - Което НЕ значи, че структурната реформа няма мяст. Не. Алтернатива няма. Чудя се, само, с кого от наличните ще я правят. Олигархичният мидел много повече, от всякакви санкции, стяга Раша за гуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 20
bgMan
преди 5 години
Стъкмистика и нагласенко.Пък вие им вярвайте и ги хвалете.Като малки деца сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 18
majnata
преди 5 години
Да са живи и здрави дълго време още ! Един куп пиндотролове имат деца и внуци да изучат покрай Путин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
И в Бангладеш не щат да ***. Даже станаха 160-170 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
michaelis12
преди 5 години
пфуу дееббба нещат да *** и те тва си е, жилави гаддини ше излязат да им се невиди ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още