IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Турция трябва да премине през съответен процес за закупуване на F-16

Американският президент е поставил и въпроса за човешките права на срещата си с Ердоган в Рим

16:55 | 31.10.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън е уведомил турския си колега Реджеп Ердоган, че искането му за закупуване от Турция на изтребители F-16 трябва да премине през определен процес в САЩ и е изразил желание за разрешаване на разногласията между двете страни по ефективен начин, предава Ройтерс.

Няколко дни след като съюзниците в НАТО бяха на ръба на дипломатическа криза заради намиращия се в затвора филантроп Осман Кавала, Байдън и Ердоган проведоха 70-минутна среща в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим. На нея американският президент е поставил въпроса за човешките права, съобщи високопоставен представител на американската администрация.

Друг американски представител заяви в събота, че Байдън ще предупреди турския лидер, че „прибързани“ действия няма да са от полза за американско-турските отношения и че кризите трябва да бъдат избягвани, след като Ердоган заплаши да изгони американския посланик в Турция и други чуждестранни пратеници заради искането им за освобождаването на Кавала.

По-късно турският президент оттегли заплахата си за изгонването на пратениците.

„Президентът Байдън потвърди партньорството ни в областта на отбраната и значението на Турция като съюзник в НАТО, но отбеляза американските притеснения заради притежаването от Турция на руски ракетни системи С-400“, съобщи Белият дом в комюнике след срещата.

„Той също така подчерта значението на силните демократични институции, спазването на човешките права и върховенството на закона за мира и просперитета“, се казва още в съобщението.

Турското президентство заяви в комюнике, че двамата държавни ръководители са обсъдили стъпки за засилване на търговията, двустранните отношения и регионалното развитие. Високопоставен турски представител отбеляза, че срещата се е провела в много положителна атмосфера.

„Двамата лидери изразиха съвместния си ангажимент да засилят още повече турско-американските отношения и се договориха за установяването на съвместен механизъм за тази цел“, се казва в съобщението. „Те подчертаха значението на НАТО и на стратегическото партньорство“, се допълва в него.

Двамата президенти са обсъдили и искането на Турция да закупи изтребители F-16, на което американски конгресмени се противопоставиха заради закупуването от Турция на руски противоракетни системи.

„Президентът взе предвид неговото… желание да ги имат (изтребителите – бел. ред.), но даде много ясно да се разбере, че има процес, през който трябва да преминем в САЩ, и се ангажира да продължи да… работи в рамките на процеса“, каза представителят на американската администрация.

Отношенията между Анкара и Вашингтон са обтегнати през последните години заради политически различия за Сирия, закупуването от Турция на руски противоракетни системи С-400, човешките права и правни проблеми.

Байдън и Ердоган позираха за снимки преди разговорите. На въпрос дали планира да даде изтребители F-16 на Турция американският президент заяви, че „планира да проведат добър разговор“.

Вашингтон забрани на Анкара да закупува и разработва изтребители съвместно със САЩ, след като страната закупи руски противоракетни системи, които съюзниците от НАТО се опасяват, че може да бъдат използвани за събиране на разузнавателни данни за стелт възможностите на самолетите. Анкара заяви, че няма да се откаже от руските противоракетни системи, както поиска Вашингтон,припомня Bloomberg. 

САЩ отричат да са отправяли финансова оферта по искането на Турция за закупуване на изтребители F-16, след като Ердоган заяви, че това може да е начин за връщане на 1,4-те млрд. долара, които страната му плати за закупуването на изтребители F-35 и инвестира в развитието на военния самолет. Анкара е отправила официално искане до САЩ на 30 септември за закупуването на 40 нови изтребителя F-16 Block 70 и оборудване от Lockheed Martin за модернизирането на съществуващите си изтребители. 

Делегация на Пентагона посети Анкара на 27 октомври и обсъди въпроси, свързани с изваждането на Турция от програмата F-35, което беше финализирано на 23 септември. Пентагонът съобщи в комюнике, че разговорите са били продуктивни и допълни, че е планирана последваща среща във Вашингтон през идните месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
те ако беха калпави изтребители , немаше да оревавате орталъка рассийските проксита ... :))) ... щом квичите в хор значи са добри ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Да вееее, планера е от началото на 70-те, колелетата също, но имат нова уредба с нови баси, да правят гюфта-гюфта-гюфта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
напълно очаквано , разбира се че ще купи Ф16-ки от новите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Вие от пролетарията нямате по нищо познания, по простата причина, че с 2 неврона в черепа те са непостижими. Но да въртиш ч..ука стигат, дори и рабфаг да изкласиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
само троловете и психарите са специалисти по всичко ... затруднявам се де да те туря ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
penman
преди 2 години
А лекарите не могат ли да имат и други познания и завършени образования?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
ти не беше ли лекар ... в Германия ..., а днеска си авиоинженер ... ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
penman
преди 2 години
За всичките ***, които скачаха, когато закупихме F-16 Block 70. Били стари и т.н. Всъщност руските таралясници са много по-назад, затова и Масква задейства Радев да направи всичко възможно да провали сделката. F-16 Block 70 имат нови много по-икономични двигатели от Миговете, с над 2 пъти по-дълъг междуремонтен живот от тях, с електроника от F-35, която е на километрично разстояние от произведеното в Расията. Затова и Тайван и Ю. Корея, а сега и Турция искат да закупят от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
мхм , внушенията ги създаваш ти ... да не би да съм пропуснал доставката ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Обаче са след нас на опашката. И купуват същите нови F16 Block 70, въпреки че имат 200 от старите модификации. А САЩ винаги си изпълняват договорите по доставки на въоръжения. Тва да не ви е Рособоронекспорт, че да създавате внушения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още