IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емисиите метан от енергетиката се оказаха със 70% повече от досега докладваното

Ако изтеклият метан се събере и продаде, на пазарите ще се появят допълнителни 180 млрд. куб. метра природен газ

10:50 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Емисиите метан от енергетиката се оказват със 70% повече спрямо докладваното от сектора, показват последните изчисления на Международната агенция за енергетика (МАЕ). За първи път агенцията анализира емисиите от парниковия газ от въглищните мини и от използването на биомаса.

Според изчисленията, ако целият метан, изтекъл при дейностите, свързани с изкопаемите горива, бъде събран и продаден, то на газовите пазари ще се появят допълнителни 180 млрд. куб. метра природен газ. Това е количеството на газа, използван в Европа за производство на електроенергия за една година.

Енергийният сектор допринася за 40% от емисиите метан, причинени от човешката дейност, пише МАЕ. През последната година те се увеличават с около 5%, макар и все още да не са се върнали на нивото отпреди пандемията от коронавируса.

Метанът е по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид, макар че има по-кратък период на разпад. По тази причина и надеждите в последните месеци са, че намаляването на емисиите ще има бърз ефект за постигането на климатичните цели. Затова и по време на климатичната конференция в Глазгоу през ноември споразумението за ограничаване на метана беше описано като едно от ключовите за годината.

През ноември 110 държави по света се разбраха да ограничат емисиите на метан с поне 30% до 2030 г. Става въпрос за замърсяване от всички сектори - включително от селското стопанство и енергийния сектор.

От МАЕ признават, че на този етап няма голяма яснота какви количества метан се изпускат в атмосферата. Предположенията са, че те са отговорни за около 1/3 от увеличаването на температурите от времето на индустриалната революция насам. Липсата на официални данни за количествата метан обаче не означава, че не трябва да бъдат взимани мерки за ограничаването им, допълват още от агенцията.

Това може да бъде направено със съществуващите днес технологии, чиято ефективност е доказана.

През 2021 г. сателитното наблюдение показва големи изтичания на метан в части от Азия, както и в Тексас. Туркменистан е отговорен за около 1/3 от по-съществените изтичания, наблюдавани през миналата година. Но относително по-малко са инцидентите в районите с голям добив на петрол и природен газ в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още