IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните цени на храните отстъпват след година непрекъснат ръст

Индексът на ООН за разходите за храна спада с 2,5% през юни - първо понижение от май 2020 г., като отстъпва от 2-годишния връх

16:37 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Глобалните цени на храните отстъпват за първи път от една година, като потенциално предлагат известно облекчение за потребителите и намаляват инфлационния натиск.

Индексът на ООН за разходите за храна спада с 2,5% през юни, като така отстъпва от двегодишния връх и регистрира първото си намаление от май 2020 г., пише Bloomberg.

Цените на растителните масла и зърнените култури отчитат най-голямо намаление и компенсират ръстовете при месото и захарта.

Цените на зърнените култури, месото и растителните масла отбелязаха силен ръст в предходните месеци заради увеличението на вноса на Китай, отварянето на икономиките и метеорологичните рискове за посевите.

Спадът от миналия месец може да намали инфлационните рискове както за централните банки, изправени пред натиск за затягане на мерките за стимулиране, така и за по-бедните държави, които са силно зависими от вноса, за да изхранват населението си.

В средносрочен и дългосрочен план може да се очаква допълнително облекчение на потребителите. Неотдавнашната прогноза на ООН и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показва забавяне на търсенето и нарастващо производство, което ще смекчи цените на храните през следващите години.

Все пак индексът на ООН остава исторически висок, а цените на селскостопанските стоки зависят от времето през следващите месеци, за да се определи дали реколтите в Европа и Северна Америка ще бъдат достатъчно големи, за да попълнят нарушените запаси.

„Ефектите от пандемията главно по отношение на загубите на доходи влошиха уязвимостта и повишиха съществуващите нива на продоволствена несигурност“, коментира организацията по прехраната ФАО към ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още