IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните в световен мащаб поевтиняват през септември

Единствено поскъпване има при захарта заради сухия сезон в Бразилия

16:01 | 04.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на храните в световен мащаб поевтиняват през септември спрямо предходния месец, като само захарта отбелязва ръст. Това става ясно от индекса за цените на хранителните продукти на Организацията по прехрана и земеделие, който отчита месечната промяна в кошница от основни продукти, включваща зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар.

Според данните за септември измерителят е бил на равнище от 165,4 пункта през изминалия месец спрямо минимално коригираните нагоре 167,7 пункта през август, съобщава Bloomberg.

От организацията на ООН по храните посочиха, че през 2018 г. производството на зърнени храни се очаква да достигне равнище от 2,591 млрд. тона. Това е ръст от 3 млн. тона спрямо предишните прогнози от септември, но все още 63 млн. по-ниско (2,4%) от рекордните стойности за 2017 г.

Индексът за цените на зърнените храни е в размер на 164 пункта през септември, което представлява понижение от 2,8% спрямо август.

Сред основните зърнени храни най-голям месечен спад от близо 4% има при договорите за износ на царевица, като това се дължи основно на очакванията за много голяма реколта и като цяло добрите прогнози за снабдяване в световен мащаб.

Почти без промяна остават очакванията за добива през 2018 г. на пшеница – 722,4 млн. тона. Това е и най-малкият обем от 2013 г. насам. Фючърсите върху пшеницата също отбелязват понижение най-вече заради добрите продажби и доставките от Русия.

В същото време индексът за цената на захарта за месеца е 161,4 пункта през септември, ръст от 2,6% от август насам. От Организацията по прехрана и земеделие посочват, че увеличението до голяма степен е свързано с продължаващата жътва в Бразилия – най-големият производител и износител на захар.

„Сушата в Бразилия по време на критичния сезон на растеж изглежда има отрицателно въздействие върху реколтата на захарна тръстика, като събраният обем е под очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още