IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран заплаши да затвори Ормузкия проток ако враждебността на САЩ нарасне

Това ще блокира доставките по маршрута и за други страни, обясни началникът на генералния щаб на иранските военни сили

18:00 | 28.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран не се опитва да затвори Ормузкия проток, но ако враждебността на САЩ нарасне, това може да стане, заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени генерал Мохамад Багери, цитиран от Франс прес.

"От друга страна, ако нашият петрол не може да минава през протока, петролът на други страни със сигурност също няма да може", добави той. 

На 22 април САЩ обявиха, че от май отпадат изключенията за някои страни да да купуват ирански петрол и от следващия месец Вашингтон вече ще санкционира всяка страна, която продължи да го прави. В сряда иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предупреди САЩ, че за тях ще има последствия, ако предприемат "лудата мярка" да забранят на Иран достъп до Ормузкия проток, който затваря Персийския залив и през който преминават една трета от петролните доставки по море.

Багери отбеляза, че засега елитните Гвардейци на ислямската революция не са забелязали промяна в поведението на въоръжените сили на САЩ към тях след решението на Вашингтон да ги категоризира като терористична организация, предаде Ройтерс.

"Военните кораби на САЩ са длъжни да отговарят на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) при преминаване на Ормузкия проток. До вчера те отговаряха на въпросите на КГИР и не сме забелязали промяна в процедурите им", заяви генерал Багери.

Иранската агенция Тасним съобщи днес в сайта си, че дрон на КГИР е прелетял над американски самолетоносач в Персийския залив, предаде АФП.

Агенцията публикува видеозапис без дата, в който се вижда светлосин дрон с надпис "Абабил III" да излита от пустинна писта край морето. Според Тасним видеото е заснето от КГИР.

След излитането на дрона се показват от птичи полет два военни кораба в морето, които изглеждат като част от ескорта на самолетоносач, към който се приближава камерата. Върху кулата му е изписано числото 69 с големи букви. Във видеото след това се изписва информация за номерата на някои самолети на мостика, някои от които се виждат с просто око, включително два американски наблюдателни самолета АУАКС и няколко изтребителя F-18.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още