Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Не можем да разчитаме само на пазара за енергийния преход

В развиващите се държави е огромната част от неизползвания хидроенергиен потенциал, смята директорът на Агенцията Фатих Бирол

МАЕ: Не можем да разчитаме само на пазара за енергийния преход

Снимка: Bloomberg LP

"Преходът към чиста енергия не може да се случи, ако оставим всичко на пазарите, трябва да има и инициативи от правителствата", коментира директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

Той участва в конференция, посветена на водните централи и възможностите, които дават те за енергийната трансформация.

Още по темата

По време на изказването си той призова държавите да задвижат инициативи за водните централи, наричайки ги "забравени работни коне".

Ройтерс изтъква, че разширяването на хидропотенциала се критикува от екологичните организации заради отражението върху реките и биоразнообразието. През 2020 година ЕК дори представи нови критерия за оценка на устойчивостта на хидроенергийни проекти.

Водите обаче са най-големият възобновяем източник на енергия.

"Водната енергия трябва да получи вниманието, което заслужава в прехода към чиста енергия, ако искаме да имаме успех", категоричен е обаче Бирол. За него огромната част от неизползвания воден потенциал се намира в развиващите се държави.

Не всички държави разглеждат водата като възстановяем източник, коментира и изпълнителният директор на Международната асоциация по хидроенергетика Еди Рич. Но повече от половината капацитет за зелена енергия идва именно от водните централи. В сектора по света са заети около 2 млн. души.

По време на дискусията директорът на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) Франческо Ла Камера обясни, че след възстановяването на икономиката от пандемията от коронавирус трябва да има съществено увеличение на инвестициите във водни проекти - от 22 млрд. долара днес до 55 млрд. долара годишно до 2030 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 4 декември