Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Митата между САЩ и Китай продължават да отнемат инерцията на световната търговия

Търговският барометър на DHL отчита през септември най-ниските си стойности от 2016 г. насам

Митата между САЩ и Китай продължават да отнемат инерцията на световната търговия

Снимка: Ройтерс

Глобалната търговия продължава да губи инерция на фона на ескалиращия конфликт между двете най-големи световни икономики.

Конфликтът между САЩ и Китай ескалира допълнително по-рано този месец, след като администрацията на президента Доналд Тръмп наложи мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара. Това доведе до реципрочни мерки от страна на Пекин и отказ от участие в търговските преговори с Вашингтон.

В свой доклад, публикуван в четвъртък, от логистичната компания DHL посочват, че техният търговски барометър отчита по-слаби стойности през септември, достигайки до най-ниските си резултати от 2016 г. насам. В същото време данните говорят за очакван по-бавен темп и през идните месеци, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Също така от компанията посочват като фактор и „нарастващото политическо напрежение“.

„След месеци на горещи условия и светли перспективи в световната търговия, температурите се понижават“, посочва Тим Шарват, главен изпълнителен директор на DHL Global Forwarding.

Но като се има предвид звездната 2017 г. за световната икономика, не е лесно да се определи до каква степен понижението се дължи просто на завръщането към по-устойчив темп на растеж и до каква – на търговското напрежение.

Но компаниите със сигурност усетиха влиянието на митата. В Германия автомобилният производител BMW AG сви прогнозите си за печалба тази седмица, а главният изпълнителен директор на Ford Джим Хакет заяви пред Bloomberg в сряда, че митата върху вноса на метали са отнели печалба за 1 млрд. долара от компанията.

Той призова САЩ и Китай да решат въпросите помежду си „бързо“ и допълни, че „ако това продължи по-дълго, ще има повече вреди“.

По-рано този месец от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съобщиха, че световният растеж „достига застой“ и съществува „голяма несигурност“ заради ескалиращия протекционизъм.

Според председателя на швейцарската банка UBS Аксел Вебер се очаква влиянието на митата да се усети върху американската икономика към края на тази година, както и в началото на следващата.

„Все още не го виждаме в данните, но очевидно с всички тези планирани мита това ще има отражение, най-малкото еднократно на ниво представяне“, заяви той.

В същото време по-рано в четвъртък стана ясно, че Световната търговска организация (СТО) е понижила прогнозата си за растежа на световната търговия за 2018 година с половин процентен пункт до 3,9 на сто, съобщава БТА.

Предишната прогноза за текущата година бе за нарастване на световната търговия с 4,4 на сто.

За 2019 г. СТО очаква забавянето да продължи до 3,7 на сто спрямо прогнозирания по-рано растеж от 4 на сто. 
Макар растежът на търговията да остава силен, понижаването на прогнозата отразява засиленото напрежение, което наблюдаваме между водещите търговски партньори, каза генералният директор на СТО Роберту Азеведу.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
НАТО предупреди за "системни предизвикателства" заради агресивното поведение на Китай