IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата между САЩ и Китай продължават да отнемат инерцията на световната търговия

Търговският барометър на DHL отчита през септември най-ниските си стойности от 2016 г. насам

18:21 | 27.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалната търговия продължава да губи инерция на фона на ескалиращия конфликт между двете най-големи световни икономики.

Конфликтът между САЩ и Китай ескалира допълнително по-рано този месец, след като администрацията на президента Доналд Тръмп наложи мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара. Това доведе до реципрочни мерки от страна на Пекин и отказ от участие в търговските преговори с Вашингтон.

В свой доклад, публикуван в четвъртък, от логистичната компания DHL посочват, че техният търговски барометър отчита по-слаби стойности през септември, достигайки до най-ниските си резултати от 2016 г. насам. В същото време данните говорят за очакван по-бавен темп и през идните месеци, съобщава Bloomberg.

Също така от компанията посочват като фактор и „нарастващото политическо напрежение“.

„След месеци на горещи условия и светли перспективи в световната търговия, температурите се понижават“, посочва Тим Шарват, главен изпълнителен директор на DHL Global Forwarding.

Но като се има предвид звездната 2017 г. за световната икономика, не е лесно да се определи до каква степен понижението се дължи просто на завръщането към по-устойчив темп на растеж и до каква – на търговското напрежение.

Но компаниите със сигурност усетиха влиянието на митата. В Германия автомобилният производител BMW AG сви прогнозите си за печалба тази седмица, а главният изпълнителен директор на Ford Джим Хакет заяви пред Bloomberg в сряда, че митата върху вноса на метали са отнели печалба за 1 млрд. долара от компанията.

Той призова САЩ и Китай да решат въпросите помежду си „бързо“ и допълни, че „ако това продължи по-дълго, ще има повече вреди“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още