IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценяването на песото кара аржентиските магазини да забавят доставките на стоки

След вота в неделя песото загуби 23 процента от стойността си и изнерви пазарите на акции и облигации

20:26 | 14.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на всякакви видове стоки - от храни до козметични продукти - са се забавили в Аржентина след срива на песото, тъй като доставчиците задържат пратките, опитвайки се да изчислят как обезценяването на националната валута ще се отрази на потребителските цени, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Аржентинските пазари са обхванати от несигурност след поражението, което действащият президент Маурисио Макри понесе в първичните избори в неделя от левоцентристкия си опонент Алберто Фернандес.

Във вота, определян като показателен тест за президентските избори на 27 октомври, Фернандес набра преднина от 15 процента пред Макри, който е застъпник на свободния пазар и любимец на инвеститорите.

Песото в сряда поевтиня за трети пореден ден, макар държавният глава да обяви мерки, целящи да смекчат ефекта от икономиите на държавни средства върху потребителите. Играчите на валутния пазар продължиха да влагат парите си в долари, вместо да изчакат да видят дали обявените планове ще бъдат достатъчни, за да засилят популярността му.

Мерките за намаляване на бюджетните разходи на Макри се радват на одобрението на капиталовите пазари, но доведоха до срив на подкрепата за него сред аржентинците с ниски и средни доходи. Хората срещат трудности да плащат сметките си за ток и отопление, които скочиха, след като правителството оряза субсидиите.

След вота в неделя песото загуби 23 процента от стойността си и изнерви пазарите на акции и облигации, които вече бяха обхванати от несигурност заради американско-китайската търговска война и протестите в Хонконг.

Централната банка на страната се опитва да стабилизира курса на песото, продавайки отново 50 млн. долара от резервите си.

Управител на супермаркет от международна верига, пожелал анонимност, се оплака, че доставчиците му задържат стоките след поевтиняването на песото, което изтощава складовите наличности на магазините.

Засега обаче нарушенията в крайните продажби са минимални, отбелязват търговци.

Някои магазини за електроуреди в Буенос Айрес обаче предпочетоха да махнат етикетите с цените на стоките, вместо да се опитват да предполагат новата им стойност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още