IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са продали около 2 млн. барела ирански петрол

Нефтът е от задържания петролен танкер MT Achilleas

15:11 | 31.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ са продали около 2 млн. барела ирански суров петрол, след като задържаха петролен танкер край бреговете на Обединените арабски емирства (ОАЕ), показват съдебни документи и правителствена статистика, цитирани от АП.

Иранският суров петрол се появи в нови данни, публикувани през почивните дни от Агенцията за енергийна информация на САЩ. Това повдигна някои въпроси от страна на търговците на суровини, тъй като Техеран остава обект на поредица от американски санкции.

Данните включват малко над 1 млн. барела ирански „внос на суров нефт“ през март.

Петролът идва от MT Achilleas, кораб, конфискуван през февруари от САЩ край бреговете на пристанищния град Фуджейра. Съдебните документи на САЩ твърдят, че корабът е конфискуван заради законодателството за борба с тероризма, тъй като паравоенната Революционна гвардия на Иран се е опитала да го използва за продажба на суров петрол на Китай. САЩ определят Гвардията като терористична организация.

Прокурорите твърдят, че спедиторите са се опитали да прикрият пратката, като са я обозначили като петрол от Ирак.

Правителството на САЩ докара кораба в Хюстън, Тексас, и е продало малко над 2 млн. барела суров петрол за 110 млн. долара, или около 55 долара на барел, показват съдебни документи. Парите ще бъдат държани под гаранция на фона на съдебното дело заради кораба.

На въпрос в понеделник за случая говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че не разполага с подробности. „От времето на бившия президент на САЩ, г-н Бил Клинтън, не се купува петрол от Иран поради техните закони“, допълва той.

В разгара на търговията с Иран, през юли 1977 г., САЩ са внесли около 26,5 млн. барела петрол от страната, тогава под управлението на съюзника на Америка шах Мохамад Реза Пахлави. След ислямската революция от 1979 г. продажбите спадат до нула за няколко месеца.

Продажбите се възобновяват, но отново падат до нула, след като САЩ забраниха вноса на ирански петрол през октомври 1987 г., за да накажат Иран за атаките срещу петролни танкери в Персийския залив по време на иранско-иракската война. Тогавашният президент Джордж Х.В. Буш разреши частично отмяна на забраната през 1991 г., за да финансира специална сметка в Хага, Холандия, за уреждане на претенциите на САЩ и Иран, произтичащи от ислямската революция от 1979 г.

През годините вносът отново спадна до нула на фона на засиленото напрежение между Запада и Иран по отношение на неговата ядрена програма. Ядрената сделка на Иран от 2015 г. със световните сили му позволи да продава суров петрол отново на международния пазар, но бившият американски президент Доналд Тръмп едностранно оттегли Америка от споразумението през 2018 г., принуждавайки Иран тайно да изнесе петрола си в чужбина и да го продаде, вероятно при голяма ценова отстъпка.

Във Виена продължават преговорите между дипломатите за опитите да накарат Иран и САЩ да се върнат към споразумението.

Данните показват, че миналия октомври САЩ са внесли 1,1 млн. барела иранска суровина, вероятно чрез подобно изземване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Ясно конекрадците са се преквалифицирали в нефтокрадци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още