IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия развива транспорта и логистиката с инвестиции от 147 млрд. долара

Планът на престолонаследника принц Бин Салман е да превърне страната в глобален авиационен хъб и значима туристическа дестинация

21:45 | 05.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Саудитска Арабия планира да инвестира 550 млрд. риала (147 млрд. долара) в транспорта и логистика до 2030 г., тъй като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се стреми да превърне Кралството в глобален авиационен хъб.

Около 35% от тези разходи ще бъдат предоставени от правителството, а останалата част от частния сектор, тъй като властите обособяват нова международна авиокомпания, разширяват летищата, изграждат по-широка влакова мрежа и изследват нови технологии, заяви министърът на транспорта Салех Ал Ясер, цитиран от Bloomberg. 

„Много от целевите проекти са банкови проекти, атрактивни проекти“, посочва в интервю в Рияд. „Това ще отвори големи възможности за партньорство с частния сектор“, добавя той.

Плановете са част от стратегия, обявена от принц Мохамед бин Салман миналата седмица, предназначена да помогне за диверсификацията на икономиката на най-големия износител на суров петрол в света. Саудитските власти искат да превърнат столицата Рияд в глобален бизнес център, да привлекат повече чуждестранни таланти и 100 милиона туристи годишно до 2030 г. - цели, които ще изискват значително повече полети в държава, която предлага туристически визи едва от 2019 г.

Саудитските власти също се надяват да увеличат почти четири пъти броя на мюсюлманите, които пътуват до свещения град Мека на религиозни поклонения.

Нова авиокомпания

В центъра на стратегията е планът на Суверенния Публичен инвестиционен фонд да стартира нова международна авиокомпания със своя център в Рияд, потвърждавайки по-стара публикация на Bloomberg. Съществуващият национален превозвач на кралството Saudia ще поддържа база в Джеда, която служителите искат да превърнат във втори център както за религиозен, така и за конвенционален туризъм.

„Вярваме, че имаме нужда от друг център в Рияд и има логика в това нов оператор да поеме тази мисия“, каза Ал Ясер, добавяйки, че вижда Saudia да се разширява и предвид огромния размер на очакваното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 2 години
поредният фишек на МБС - какво стана с умните градове, къде е университетският град, където жените ще ходят без забратки, къде е най- високата сграда на земята, къде е .... Кашоги?? СА има нужда от цена на петрола от 100$ за да има изравнен бюджет i 30 Mио жители, които по цял ден са заети с филосовският въпрос - колко велики сме ние в СА ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
todis
преди 2 години
Прогнозират спад в търсенето на петрол и се преориентират към други сектори където да инвестират кеша преди да се е обезценил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
"...В центъра на стратегията е планът на Суверенния Публичен инвестиционен фонд да стартира нова международна авиокомпания със своя център в Рияд,.."Пращят от оригинални бизнес идеи тия.Да стискат палци света да има нужда от петрол по-дълго време, че дупе да им е яко иначе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още