Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България е седма в ЕС по спад на въглеродните емисии от енергетиката през 2020 г.

Най-големият емитент в ЕС - Германия, обаче намалява замърсяването с под средното за общността

България е седма в ЕС по спад на въглеродните емисии от енергетиката през 2020 г.

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година всички страни от ЕС отчитат спад на емисиите въглероден диоксид от енергетиката, показват данните на Евростат. Това не е изненада на фона на ограниченията, породени от пандемията от коронавируса, които свиха енергийното потребление.

Още по темата

България е на седмо място с малко над 12% намаление на емисиите. Страната ни е отговорна за 1,5% от емисиите въглероден диоксид от енергетиката на ЕС, показват още данните на статистиката.

Средно в ЕС намалението е от 10%, като лидер е Гърция, при която намалението на емисиите е от 18,7%, следвани от Естония (-18,1%) и Люксембург (-17,9%). Гърция обаче има дял от около 2% от емисиите въглероден диоксид в общността.

Най-голям замърсител в ЕС е Германия, която емитира 25% от въглеродния диоксид на общността. При тях обаче намалението е под средното за ЕС.

Източник: Евростат

Енергетиката е един от най-големите източници на въглеродни емисии - около 75% от породените от човешката дейност емисии на ЕС. Те са в резултат от изгарянето на твърди горива - петрол и петролни продукти, въглища и природен газ.

Учените обвързват емисиите с климатичните промени, изразяващи се с по-студени и по-дълги зими и по-горещи лета.

Заради намаленото потребление на енергия в ЕС има спад и на потреблението на твърди горива. В почти всички държави от общността има спад на потреблението на петрол и въглища, а в 15 - и на природен газ. В същото време в страните от общността расте делът на възобновяемите ресурси, използвани в енергетиката, показват още данните на Евростат.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи