IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският енергиен холдинг обжалва глобата на ЕК

Подадената от българското държавно енергийно дружество жалба цели отмяна на решението на изпълнителния орган на ЕС, както и отмяна на самата санкция

11:11 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) и неговите дъщерни дружества „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ЕАД са подали жалба срещу решението на Европейската комисия (ЕК) от декември миналата година, съобщава компанията на своя сайт. 

В края на 2018 г. изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС) наложи глоба на БЕХ, както и на неговите дъщерни компании, в размер на 77,068 млн. евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на блока.

В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.

БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Още тогава изпълнителният директор на българското държавно енергийно дружество Петьо Иванов заяви, че българските потребители няма да плащат от своите джобове наложената глоба, тъй като газовият сектор е изцяло регулиран както по отношение на тарифите на преносния оператор, така и по отношение на цените на природния газ.

Подадената от БЕХ жалбата цели отмяна на решението на ЕК и на наложената глоба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още