IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карел Крал: ЧЕЗ ЕСКО България води преговори за мащабен соларен парк в Румъния

Компанията разработва най-големия соларен парк за собствени нужди за "Аурубис България"

13:40 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Карел Крал. Снимка: ЧЕЗ България</em></p>

Карел Крал. Снимка: ЧЕЗ България

През 2017 година ЧЕЗ създаде компания, предоставяща енергийни услуги - ЧЕЗ ЕСКО, която дава цялостни енергийни решения - от анализ на нуждите до изграждане и въвеждане в експлоатация на нови енергийни мощности. Досега компанията има 59 реализирани проекта в тази област. Изграждат се основно соларни паркове за собствени нужди и един от тях е най-големият соларен парк за собствено потребление на "Аурубис България".

За проекта и какви други планове има компанията в следващите месеци разказва регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал.

Г-н Крал, в момента една от компаниите на ЧЕЗ - ЧЕЗ ЕСКО България, изгражда за "Аурубис България" уникален проект – най-големия соларен парк за собствено потребление. Разкажете повече за него?

Благодаря на нашите партньори от "Аурубис", че се довериха на познанията и опита ни и повериха на ЧЕЗ изграждането на този уникален за България проект. Соларната централа "Аурубис 1" ще бъде с мощност 10 мегавата и ще се намира в община Златица, на терен от 104 декара. Земята, на която ще се разположи, е рекултивирано депо за отпадни води от дейността на "Медодобивен комбинат – Пирдоп" в миналото. Тя вече не може да бъде използвана за земеделски цели и със сигурност това е отлично решение за бъдещето ѝ, за да продължи да носи ползи за местните общности и бизнеса от Средногорието.

Централата ще покрива 2,5% от средното потребление на електроенергия на медодобивния завод. Тя ще оптимизира външното потребление на ток в медодобивния завод с 11 700 MWh годишно, а за период от 15 години общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на 170 000 MWh. Преведено на разбираем език, електричеството, което ще се произвежда в соларния парк, ще може да покрие нуждите на един български град с население 14 хил. жители. Вярваме, че до септември-октомври ще приключим с монтирането на панелите и ще присъединим централата към вътрешната мрежа на клиента.

Бих акцентирал и върху още една важна характеристика на проекта - през експлоатационния период на централата ще бъдат спестявани по 4000 тона емисии въглероден диоксид на година. Разбирате, че проектът е мащабен не само като технически характеристики, но и като значение за околната среда.

Очаквам заедно с партньорите ни от "Аурубис" да дадем пример как ревностно да се преследват екологичните цели, за да запазим планетата по-чиста и приветлива за бъдещите поколения.

Какъв е опитът на ЧЕЗ ЕСКО България да изгражда подобни проекти?

ЧЕЗ ЕСКО България е най-младият член в семейството от компании на ЧЕЗ в България. Създадохме я през 2017 г., за да отговорим на потребностите на нашите клиенти, като им позволим чрез иновативни решения да намалят разходите си за енергия да и постигнат екологичните си цели.

До момента са сключени 83 договора за реализация на енергийноефективни проекти. От тях 59 са финализирани.

Кои са най-предпочитаните проекти от клиентите?

Изграждаме най-вече фотоволтаични централи, предимно за собствена консумация. Общата инсталирана мощност на такива централи надхвърля 15 000 kWp (киловатпика).

Друга част от проектите, които ЧЕЗ ЕСКО реализира, са свързани с енергийната ефективност – за отопление и охлаждане, саниране на жилищни сгради, заедно с подмяна и обновяване на сградна енергийна инфраструктура.

Какви са по-големите бъдещи проекти? Имате ли проекти в чужбина?

ЧЕЗ ЕСКО България е част от голямото семейство от ЕСКО дружества на ЧЕЗ в различни държави. Имаме близо 50 такива дружества. В момента сме в процес на преговори с колегите ни от "ЧЕЗ ЕСКО  Румъния" за съвместна реализация на фотоволтаичен проект, който ще бъде три пъти по-голям от този на "Аурубис България", тоест ще има инсталирана мощност 30 000 kWp.

Наред с това водим преговори за нови договори на територията на България за очаквана обща мощност над 10 000 kWp., включително и за изграждане на "наземни" инсталации с мощност от порядъка на 5 000 kWp. единична мощност.

Наблюдава ли се ръст в търсенето на услуги на дружеството? 

Бързото развитие на ЧЕЗ ЕСКО в България се дължи на успешния бизнес модел, който прилагаме.  ЧЕЗ ЕСКО България е една от малкото компании, които могат да предложат т.нар. "пълен инженеринг" за всеки етап от жизнения цикъл на един проект – от подготовката, одит, проучване и проектиране, през финансирането, ако такова е необходимо,  до монтажа и поддръжката на оборудването.

На база на оценката на индивидуалните потребности предлагаме оптимални решения съобразени изцяло с нуждите и възможностите на клиентите.

А какви са предимствата за клиентите?

Предимствата са многобройни в буквалния смисъл на думата. На първо място, енергийноефективните мерки, които предлагаме, могат да осигурят намаляване консумацията на електроенергия с до 60%. При положение, че средният срок за възвръщане на инвестицията е 7-8 години, благодарение на гъвкавото финансиране, което осигуряваме, ползите започват да се усещат от клиента още по време на изпълнението на проекта.

Освен че намаляват разходите ВЕИ-тата имат безспорни екологични ефекти – те помагат да се гарантира енергийното бъдеще, като се инвестира в местни и "чисти" източници и допринасят за опазване на околната среда за бъдещите поколения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още