IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще прегледа наредбата за определяне на цената на природния газ

Концепцията и формулата на цената на газа в разпоредбите са остарели, смята комисарят Александър Йорданов

11:38 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се готви да анализира разпоредбите на Наредбата за регулиране на цената на природния газ (НРЦПГ) по инициатива на един от комисарите Александър Йорданов, става ясно от протоколите от закрито заседание на регулатора.

На него Комисията обсъжда месечното заявление на "Булгаргаз" за промяната в цената на природния газ.

Йорданов посочва, че има определени проблеми при прилагането на Наредбата. Един от тях е, че заради скъсените срокове експертите на КЕВР трудно следят финансовото състояние на "Булгаргаз", а то е от ключово значение при взимането на решението за цената на природния газ.

Според наблюденията на комисаря от доста време "Булгаргаз" не разчита единствено на "Газпром" за доставка на природен газ, а купува и от доставчици от съседни пазари. Очаква се също, че в следващите месеци ще влезе в сила и договорът за доставка на газ от Азербайджан.

Припомняме, че тези количества газ ще влизат в страната през Трансадриатическия газопровод (ТАР), който вече е фактически завършен. От компанията съобщиха преди дни, че строителството е приключило и се очакват първите доставки на газ до средата на ноември и следва подготовката за търговска експлоатация. България ще получава газ по тръбите чрез отклонението при Комотини, като и там строителството върви по план, уверяват строителите от AVAX.

Формулата за изчисление на цената на база е изготвена при съвсем различни методи на регулиране и концепция на работа, коментира още Йорданов и обяснява, че евентуалната процедура по изменение на Наредбата ще отнеме по-дълъг период от самата ценова процедура и трябва да бъде направен внимателен график, за да не попречи на рутината на работата.

По време на заседанието председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че смята за необходима дискусия по повод предложението на комисаря и предлага дирекциите "Природен газ" и "Правна" да изработят становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още