IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" заяви готовност да участва под всякаква форма в проекта АЕЦ "Белене"

Централата може да се изгради най-бързо от всички други подобни проекти в Европа, смята Кирил Комаров

17:40 | 16.04.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната компания "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно решение за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", да участва под всякаква форма в процеса по изграждането на централата, заяви първият заместник-генерален директор на руското дружество Кирил Комаров на XI Международен форум "Атомекспо-2019" в Сочи. 

Той добави, че българската страна, както и бъдещият собственик и инвеститор, ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на "Росатом".

"Ние сме готови да участваме под каквато и да е роля, започвайки от консултант, завършвайки като отговорник за каквато и да е част от оборудването и за всички дейности, за да може да бъде пусната централата", обясни Комаров.

Той е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене", като счита, че в сравнение с други подобни проекти това е централата, която може да се построи най-бързо в Европа. Причина за това е, че основното оборудване вече е готово. Освен това проектната документация е напълно изготвена и много бързо може да се издаде лиценз за съоръжението.

За гаранциите Комаров изказа лично мнение, че днес никъде в света не може да се изгради нито един атомен проект без участието на държавата.

По думите му обаче България като минимум ще участва в този проект с това, което е направено досега. Това включва произведеното оборудване, подготвената площадка и извършените строителни работи.

Това се оценява на сума, която превишава 1,5 млрд. евро, което е голям принос на България по този проект, посочи Комаров.

Той допълни, че българският енергиен министър Теменужка Петкова го е информирала вчера, че България е готова да премине напълно към ново ценообразуване на електрическата енергия. Това ще стане факт, след като страната ни синхронизира своя енергиен пазар с този на Европа.

"Това е съвсем нов завой, който означава, че в инвеститорите ще има повече сигурност за това какви ще бъдат цените на пазара и ще могат ли да защитят инвестицията си", изтъкна първият заместник-генерален директор на "Росатом".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
и три венецуалески, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
нещо се бъгна но.6 е въпрос към но.4 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
в БеляНЕ ли ще първия опит на китайците да произвеждат и продават ток от новите им реактори в европа ? брях тия нямат спирка :))) . все си мислех че първо ще пробват да строят някъде около нас и ще внасят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 4 години
Според мен е по важно държавата да си върне всичко в енергетиката първо и частни дружества в нея да няма. Наличието на държавни и частни в мрежата която е монопол означава едно безкрайно източване на държавата. Въобще не ни трябва никакво строителство на нови централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
national power
преди 4 години
АЕЦ Белене ще има четири блока по 1000 мегавата два руски и два китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
мдааа ... аз си мислех че ще подновят ОВОС за 7-ми в козлодуй , ама нъцки . седмият ще е в БеляНЕ , евентуално 8-ми с още 3-4 годинки след старта . след такова бодряшко изказване на др.комаров + депозирано искане от НЕК за 20% увеличение на тока в КЕВР само за тази година , мисля да отпаднат съмненията и на най-голямите скептици относно БеляНЕ , в това число и мен ...май обратното броене за въглищните централи в БГ започна от днес ... официално вече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Пропуснали са да отбележат: всякаква ПЛАТЕНА форма.Преди 15-на години АЕЦ Белене я смятаха 4млрд(с двата реактора), да видим сега на колко ще я изчислят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Onia
преди 4 години
И аз така бих казал, ако чаках още 10 млдр. евро приходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още