IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли промяна на цените на електроенергията на свободния пазар?

На развитите пазари в Западна Европа либерализацията не е тема, защото това е практика отдавана, твърди експерт

12:13 | 24.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не смятам, че ще има големи отклонения от цените на свободния пазар на електроенергия, там обикновено те са по-ниски от тези на регулирания пазар, очаквам цените да се движат около досегашните. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар.

„На развитите пазари в Западна Европа либерализацията не е тема, защото това е практика отдавана. Битовите потребители не е ясно кога ще излязат на свободния пазар, делят ни години от развитите пазари“, каза тя. 

По думите на Мария Кръстева пазарът ще се развие, но ще отнеме някакъв период да се адаптират фирмите.

„Срокът на договорите е една от важните клаузи. Стандартният договор е една година, но някой може да търси фиксирана цена за по-дълъг период. На свободния пазар това му е хубавото, че условията се договарят индивидуално“, обясни гостът.

Изпълнителният директор на Асоциация свободен енергиен пазар съветва малките и средните фирми да си изберат доставчик до 10 септември, защото след този срок ще им се наложи да сключат договор с досегашния си снабдител и няма да имат възможност за индивидуално договаряне.

„300 хил. по данни на парламента са фирмите, които ще се възползват от либерализация, като по наша информация между 30 и 50 хил. вече са на свободния пазар“, посочи Мария Кръстева. Това означава, че около 250 хил. фирми трябва да преминат през процеса в следващите месеци.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Интересно ми и как няма да има промяна след като ще се вдигне търсенето, а не се очаква да се появят особено много нови количества, нищо, че ще са освободени. *** е, че балансиращите групи не работят и няма как да работят, след като голяма част от потреблението - битовото, го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още