Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова: България трябва да развие търговията с природен газ

Според енергийния ни министър страната работи за запазването на водещата си роля в областта на транспортирането на газ в региона

Теменужка Петкова: България трябва да развие търговията с природен газ

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

България трябва да продължи да работи върху развитието на търговията с природен газ, заяви енергийният министър на страната Теменужка Петкова по време на посещение в турския град Чорлу.

Според нея един от водещите приоритети на България в областта на енергетиката е развитието на газопреносната инфраструктура, като целта е да се запази водещата роля на страната в областта на транспортирането на природен газ в региона. 

Още по темата

По покана на ПАО „Газпром“ Петкова и сръбският министър на минното дело и енергетиката Александър Антич се запознаха с дейностите, осъществявани от кораба „Пионерски дух“ по полагането на тръбите на газопровода „Турски поток“.

В събитието участва и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„За да запазим стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, последователно се изпълняват дейности по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“ на българска територия“, заяви Петкова, като добави: „Разглеждаме руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба, включително и през инфраструктурата на „Турски поток“.

Според данните от проведеното предпроектно проучване за хъб „Балкан“ като предпочитан маршрут за реализация на проекта се очертава „Балкан 1“, който предвижда нов входен капацитет от Турция.

Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и др.

Като основни източници за центъра се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор (ТАП и ТАНАП).

Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества гориво от САЩ, Катар, Алжир, Египет и др.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ОТ СТАТИЯТА:
"Според данните от проведеното ПРЕДПРОЕКТНО ПРОУЧВАНЕ за хъб „Балкан“ като предпочитан маршрут за реализация на проекта се очертава „Балкан 1“, който предвижда нов входен капацитет от Турция."

НУШКЕ ,

Та вие сте във фаза на ПРЕДПРОЕКТНО ПРОУЧВАНЕ за внос на газ от Турция , а вече сме месец ноември.

На 01 01 2018 година ГАЗПРОМ СПИРА ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ЗА ТУРЦИЯ ПРЕЗ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ , а вие още НЯМАТЕ ДОРИ ПРОЕКТ за доставка на руска газ!!!

Имам неприятното усещане , че когато завеят ветровете ние ще изпаднем в положението на ЛЕНИНГРАДСКАТА ОБСАДА !!

Надявам се тогава НЕТАНЯХУ да ни доставя с консерви ИЗРАЕЛСКА ГАЗ.

ВРЕМЕТО НА ОБЕЩАНИЯТА СВЪРШВА!
Идва ВИДОВ ДЕН!!

МИСЛИЛИ ЛИ СТЕ ЗА НЕГО НУШКЕ?

Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България