Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

Във формулата ще влезе и т.нар. хъбова компонента, обясни енергийният министър

Теменужка Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

Снимка: БГНЕС

Предоговорена е формулата, на базата на която ще се изчислява цената на природния газ. Досега тя зависеше само от цената на петролния дериват, без в нея да има пазарен елемент. Това обясни в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. 

По думите ѝ цената ще се определя всеки месец. „Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената в преобладаващата си част по формулата и за българските потребители“, каза Петкова.

На въпрос какво се разбира под "пазарен елемент", енергийният министър обясни, че има предвид т.нар. хъбова компонента – цените от няколко хъба, по-конкретно – тези в Италия, Германия и Франция. 

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ”, добави тя.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40%. За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”. Премиерът определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на „синьото гориво“. 

Още по темата

„Това, което трябва да знаят българските граждани по отношение на цената на топлинната енергия, това е цена, която се определя от регулатора на база на постигнатата договореност между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това намаление, което беше постигнато в цената „Булгаргаз“ ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи цена за всеки един месец от 5 август 2019 г. до настоящия момент“, обясни Петкова.

„Топлофикация“ – София е най-големият клиент на „Булгаргаз“, колегите са направили първоначални изчисления по отношение на това каква част от тази сума трябва да бъде възстановена на клиентите. „Топлофикация“ – София ще получи тази част, която и се полага. КЕВР направи своите анализи и определи съответната цена по месеци, допълни енергийният министър и увери, че клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.

„Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомисията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, каза още Теменужка Петкова.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
Спящият бик до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ако скромвият ми глас би помогнал Главният прокурор да се самосезира - гласувам в подкрепа на инициативата!
2
 
6
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Господин главен прокурор, бихте ли попитал министър председателя Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, защо Газпром няма да плаща такса от 110 милиона долара на Булгартрансгаз. Според публикации в медиите тази такса е дължима за периода до 2030 година. Моля да предприемете предвидените от закона действия и да установите дължи ли Газпром на България сумата от 1 100 000 000 долара и ако не, представлява ли промяната на изгоден за страната ни договор закононарушение или престъпление.
2
 
9
 
4
преди 6 месеца
Като преговарящи нашите управници са пълна скръб! Природният газ в Словакия е €11.04 MWh, в Чехия е €11.68, а в България е €13.44. И двете държави получават газ през Украйна!!! Как така стана, че нашият паяк е по-скъп от тях!?! От едната 21%, а другата 15%!
Смешници
3
 
9
 
3
преди 6 месеца
Не мога да разбера, защо начина/формулата за определяне на цената на природния газ е тайна!?! Ние като собственици на Булгаргаз, нямаме ли право да я знаем!
Пълна Калинка е тази министърка
5
 
8
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"ще направи цена" ах какъв хубав кръчмарски лаф.

Да разбираме ли, нушке, че следващия път като скочи цената виновен ще е пазара? нищо, че сега паднА с 40, м?

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности