IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на горива: Наредбата за касовите бележки е приета прибързано

Ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, смята Андрей Делчев

13:23 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимака: Pixabay</em></p>

Снимака: Pixabay

Наредбата за касовите апарати е приета прибързано. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според него документът е насочен само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания.

Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите изисквания за касовите бележки, въведени от правителството. Притеснява ги изписването на т.нар. „покупна стойност” или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя.

От 1 октомври тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов реквизит: „покупна стойност”, в който да бъде включена и разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана.

Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви, че Наредба 18, която въвежда нови изисквания към издаваните на бензиностанциите касови бележки, е приета прибързано, насочена е само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания.

„За жалост, не можахме да намерим начин да коментираме този факт с министъра на финансите и с министър-председателя, което тревожи фирмите в бранша“, каза Андрей Делчев. 

Според него, ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, което противоречи на европейските правила за конкуренцията.

„Обнародването на текущи цени е нещо, което е забранено и от българското законодателство - Комисията за защита на конкуренцията ни го забрани със специално решение още през 2012 г., така и от чл. 101 от Споразумението за функциониране на Европейския съюз“, каза още той. И обясни, че цени могат да се обявяват само ако имат исторически характер или показват обобщена картина на пазара.

Обявяването на цените на едро не означава, че клиентът ще получи представа за печалбата на търговците на горивата. Бензиностанциите работят с различни партиди горива, купени на различни цени, посочи Делчев.

По думите му интересите на потребителите вече са защитени, защото търговията на дребно на българския пазар е силно конкурентна заради високото насищане с бензиностанции. Според него е възможно новите изисквания да доведат до изравняване на крайните цени.

Търговците разчитат да бъде отменено изискването за оповестяване на покупните цени на горивата в касовите бонове, издавани на клиентите. Българската петролна и газова асоциация представлява около 70% от пазара на горива у нас.

Българската петролна и газова асоциация е против изписването на покупната цена на горивата и размерът на ДДС върху касовите бележки. Промяната трябва да стане факт от 1 октомври, когато влизат в сила измененията Наредба Н-18. Първоначално бе предвидено това да стане от 1 април.

От асоциацията смятат, че новите текстове в подзаконовия нормативен акт създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още