Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Александър Новак: Руският енергиен сектор ще се възстанови бавно от кризата

Търсенето на петрол ще се свие през 2020 г. с 10% спрямо 2019 г., заяви руският енергиен министър

Александър Новак: Руският енергиен сектор ще се възстанови бавно от кризата

Руският енергиен министър Александър Новак. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Възстановяването на руския енергиен сектор няма да се случи бързо и ще отнеме много време, за да си възвърне динамиката отпреди кризата с коронавируса, заяви енергийният министър на страната Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Очевидно е, че структурата на енергийния сектор ще се трансформира както от гледна точка на търсенето, така и от гледна точка на предлагането. Възстановяването няма да бъде бързо и ще отнеме доста време, за да се възстанови до нивото отпреди кризата", посочи Новак.

Той подчерта, че като движеща сила на световната икономика енергийният сектор трябва да бъде водещ по отношение на ефективно преодоляване на кризата и последващо възстановяване. Според Новак търсенето на петрол през 2020 г. ще намалее с 10 на сто спрямо предходната година. 

Още по темата

"Търсенето на петролни продукти е спаднало с около 28-30%, най-вече поради намаляването на транспортните операции. Инвестициите в производството на петрол са намалели с 25%. Тази година очакваме спад в търсенето с около десет процента", изтъкна той.

Новак заяви още, че Русия е поела безпрецедентни задължения за балансиране на енергийния пазар и няма да пести усилия, за да предотврати колапса на световната икономика.

"Можем да кажем, че въпреки всички проблеми енергийният сектор демонстрира устойчивост. Всички услуги, свързани с електроенергията, отоплението, доставките на петролни продукти, се предоставят непрекъснато и енергийният сектор е сред онези сектори, които са най-силно засегнати поради драматичния спад в търсенето ", добави Новак.

Атомната индустрия осигурява непрекъснато и цялостно електрозахранване на потребителите в страната, включително и тази година в контекста на борбата с коронавирусната инфекция. Това пише от своя страна в поздравителен адрес президентът Владимир Путин по повод Деня на руския работник в атомната индустрия (28 септември), излъчен в ефира на телевизия „Русия 24“.

„Атомната индустрия на Русия, екипите от специализираните предприятия, изследователските институти и конструкторските бюра постигат изключителни резултати, които са значими за цялата страна. На първо място - развитието на производството на ядрена енергия със стриктно спазване на най-високите изисквания и стандарти за безопасност“, се казва в поздравлението.

В Русия функционират 11 атомни електроцентрали, включително единствената в света плаваща АЕЦ. В страната работят 38 атомни енергоблока с обща инсталирана мощност от около 30,3 гигавата. Делът на електроенергията, генерирана от атомни електроцентрали, е около 19%. В края на изминалата година АЕЦ в Русия са произвели рекордните 208,8 млрд. киловатчаса електроенергия. Очаква се този резултат да бъде подобрен през 2020 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италия затваря театри, киносалони и спортни зали