IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Няма "сиви зони" в Егейско море

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха, след като Атина отказа да екстрадира турски военни, потърсили убежище след опита за преврат

20:26 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Няма "сиви зони" в Егейско море, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас след неформалната среща на европейските лидери в Малта. Той обясни, че в последните дни Гърция наблюдава засилващи се провокации от страна на Турция, пише Ana Mpa.

"Това не води до никъде. Гърция ще продължава да защитава своите суверенни права в контекста на европейското и международното право, което се нарушава от другата страна", каза още гръцкият премиер.

Отношенията между двете държави, съюзници в НАТО, рязко се влошиха в последните дни. Анкара се подразни от нежеланието на Гърция да предаде на Турция осем военни, които избягаха след опита за преврат през юли.

Реакцията на Анкара беше да изпрати военен кораб, който да навлезе в териториалните води на Гърция края необитаемия остров Имиа в Егейско море. В отговор пък гръцкият военен министър Панос Каменос почете паметта на загинали гръцки военни по време на предишния конфликт между двете държави през 1996 година. Турски самолети нарушиха въздушното пространство на Гърция 162 пъти само за ден.

Демонстрациите не спират дотук - гръцки медии съобщиха за учение на гръцки специални части около остров Кос. За турското Министерство на вътрешните работи обаче това е нарушение на международните закони. Източници на Ройтерс потвърдиха за планирани учения, включително и на парашутни части в началото на седмицата.

До този момент реакцията на Атина на действията на Турция е изключително обрана - с призив за спазване на международното право и споразуменията от Лозана, с които се урежда статута на малките острови в Егейско море. Реакцията при нарушаване на границата е изпращането на свои сили. При навлизането на турските военни самолети във въздушното пространство на Гърция, гръцки военни самолети ги прихващат, но избягват задълбочаване на конфликта.

Всяко министерство има своя набор от инструменти - за Министерството на външните работи това е дипломацията и преговорите. По този начин коментира и гръцкият външен министър Никос Коциас напрежението между Гърция и Турция в Егейско море.

"Нашата основна грижа е да накараме нашите съседи да разберат важността на добрите отношения на базата на европейското и международното законодателство и че не трябва да позволят на своите вътрешни кризи да засягат външните им отношения", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още