IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският президент даде мандат на Курц за съставяне на ново правителство

Според Александър Ван дер Белен борбата срещу „климатичната катастрофа“ ще трябва да бъде в центъра на дневния ред на правителството

14:19 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен и победителят от предсрочните парламентарни избори и бивш австрийски канцлер Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен и победителят от предсрочните парламентарни избори и бивш австрийски канцлер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Австрийският президент Александър Ван дер Белен помоли победителя от предсрочните парламентарни избори Себастиан Курц да състави правителство на фона на разпокъсания парламент, съобщава Bloomberg.

Курц, чиято консервативна Австрийска народна партия (АНП) спечели 37,5% от гласовете в изборите, провели се на 29 септември, се нуждае от поне една от четирите други партии, които влязоха в парламента, за да успее да състави коалиционно правителство. 

Канцлерът и неговото правителство се назначава от австрийския президент, но те могат да бъдат освободени от депутатите и поради тази причина всяка администрация се нуждае от основно парламентарно споразумение.

„Създадох впечатление, че Народната партия ще може да създаде правителство, подкрепено с мнозинство“, заяви Ван дер Белен пред журналисти в кабинета си във виенския дворец Хофбург. Борбата срещу „климатичната катастрофа“ ще трябва да бъде в центъра на дневния ред на правителството, категоричен е държавният глава.

Отдавайки приоритет на околната среда, Ван дер Белен подчерта, че Зелените са основен претендент за влизане в коалиция с партията на Курц. 33-годишният бивш австрийски канцлер вероятно трудно би ги отхвърлил дори при наличието на значителни различия в политическите възгледи.

Курц, чиято коалиция с националистическата Партия на свободата на Австрия (ПСА) се разпадна през май след скандала „Ибисагейт“, заяви, че сега ще започне официални разговори с всички партии, представени в парламента. Сред петте основни въпроса климатът е на четвърто място след забавянето на икономическия растеж, по-нататъшното намаляване на данъците и „борбата с нелегалната миграция“, област, при която Курц вероятно ще се бори да намери обща позиция със Зелените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още