IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е доставил на Анкара оръжия за 184 млн. евро

Турция е най-важният вносител на германската оръжейна промишленост

11:49 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турски военен кораб патрулира в Дарданелите. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Турски военен кораб патрулира в Дарданелите. Снимка: Getty Images News

Турция е получила през първите четири месеца на 2019 г. оръжейни системи за 184,1 милиона евро от Германия. Както и през предходната година, партньорът от НАТО е на първо място в класацията на най-важните страни-получатели на германската оръжейна промишленост.

Това става ясно от отговор на Федералното министерство на икономиката по искане на заместник-председателя на Левицата Севим Дагделен, цитиран от DPA.

Съобщава се, че оръжията за Турция са изключително „оръжия за морска употреба". Вероятно става дума за материали за шест подводници клас 214, които ще бъдат построени в Турция със значително участие на германския концерн ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). 

Германското правителство вече одобри доставката на компоненти през 2009 г. и осигури износа с така наречената гаранция на международната компания за застраховане на търговски кредити Euler Hermes в размер на 2,49 милиарда евро.

От неуспешния военен преврат през 2016 г., чиято трета годишнина бе отбелязана в понеделник, такива гаранции за износа на оръжие за Турция не са издадавани. Въпреки това вече одобреният износ на оръжие се осъществява според плановете.

През миналата година доставките за Турция съставляват почти една трета от целия износ на германския оръжеен сектор  на стойност 770,8 милиона евро -  242,8 милиона евро. През първите четири месеца на тази година този дял представлява 60% от общия обем от 305,8 млн. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още