IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика ще се възстановява бавно от Covid-19

През април икономиката на страната е преживяла най-лошото

15:10 | 17.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Малко вероятно е британската икономика да се възстанови бързо след блокадата, свързана с коронавируса, заяви ръководителят на службата за бюджетни прогнози Робърт Чот, цитиран от Ройтерс.

По думите му април вероятно е бил дъното на катастрофата, докато в момента правителството се насочва към постепенно облекчаване на мерките в страната.

„Знаем, че икономиката, която вероятно е преживяла най-лошото си състояние миналия месец, може да е била с една трета по-малка от нормалното, от гледна точка на производството на стоки, предлагането на услуги и на потребителските разходи“, коментира той пред BBC.

„Но това трябва да е най-лошото“, твърди Чот.

Подобно на много други държави, Великобритания затвори голяма част от своята икономика, за да забави разпространението на Covid-19.

През април бюджетната служба заяви, че брутният вътрешен продукт на страната може да се срине с 13% през 2020 г. – най-голямото понижение от повече от 300 години.

Чот твърди, че бързото, V-образно възстановяване, включено в доклада от тогава, е споменато само като илюстративен сценарий, за да се покаже ударът върху публичните финанси.

„На практика вероятно няма да видите възстановяването на икономиката до нивото, което иначе бихме очаквали до края на годината, а вместо това ще има бавно възстановяване“, посочва Чот.

Както темпът, с който се вдига блокадата, така и скоростта на възстановяването ще зависят от това колко предпазливи ще останат потребителите и как компаниите ще се приспособят към промените в икономиката, включващи по-голямото търсене на онлайн търговия и по-малко на ресторанти.

Чот твърди, че не е нужно Великобритания задължително да се върне към драстично съкращение на публичните разходи, за да се справи с повишения си дълг заради отговора на кризата с коронавируса.

Ключовите фактори тук ще са колко перманентни щети ще понесе икономиката, равнището на лихвите по държавния дълг и колко иска да похарчи страната за здравни и други услуги.  

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да насочи Великобритания към нов период на строги икономии, след като предишните правителства, ръководени от консерваторите, се опитаха да оправят публичните финанси, като намалиха разходите в много области на обществените услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още