IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частичните местни избори в Германия – победители и губещи

Макар да не стана най-голямата партия в Саксония и Бранденбург, крайнодясната AfD отчете сериозно подобрение в представянето си

11:05 | 02.09.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Журналисти проследяват обявяването на резултатите в щаба на&nbsp;SPD в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Журналисти проследяват обявяването на резултатите в щаба на SPD в Берлин. Снимка: Ройтерс

Германската партийна система (а и не само тя) преминава през бурна трансформация. В рамките на провинциалните местни избори в Саксония и Бранденбург имаше значителни размествания между партиите. Ето един преглед на победителите и губещите в предизборната нощ.

Победители

Зелените: Едва през 90-те години партията се провали и в двете провинции на няколко пъти с преминаването на препятствието от пет процента за влизането в местните парламенти. Сега тя отбелязва своя пробив на Изток. В Саксония тя получава три директни мандата, като в двете провинции може дори да има представители в кабинетите. Какво обаче се откроява: Зелените се представиха значително по-слабо в Саксония и Бранденбург от предвиденото.

Алтернатива за Германия (AfD): Тя искаше да стане най-силната партия в Саксония и Бранденбург. Не успя да постигне тази цел. Независимо от това обаче трябва да я причислим сред победителите в изборната нощ. Шест години след основаването си AfD се утвърди в източните германски провинции. В Саксония и Бранденбург партията удвоява своите резултати от 2014 г., като лесно получава над 20 процента и става втора политическа сила. В Саксония AfD отчете най-добрия си местен изборен резултат с почти 28 процента.

Избирателната активност: Източна Германия често се сблъсква с проблем с имиджа. Но гражданите на Саксония и Бранденбург не могат да бъдат обвинявани в изборен мързел. Активността е значително по-висока, отколкото през 2014 г. В Бранденбург тя възлезе на 59 процента и по този начин – с повече от десет пункта по-висока, в Саксония - дори 65 процента (през 2014 г. – 49,1%).

Губещи

SPD (Германската социалдемократическа партия): В крайна сметка социалдемократите успяха да защитят канцлерството в Потсдам. Но те не могат да се чувстват като празнуващи след тази изборна нощ. Отрицателната тенденция при партията не просто не приключва, загубата на гласове е драматична. В Бранденбург партията губи почти шест процентни пункта - никога не се е представяла толкова слабо там. В Саксония дори получи най-лошия провинциален изборен резултат в своята история.

CDU (Християндемократическият съюз): За премиера на Саксонския от християндемократите Михаел Кречмер е важно той да успее да премине 30-процентната граница. През лятото партията му се срина в анкетите опасно близо до 20 процента и дори се смъкна зад AfD. Кречмер успя да спечели директния си мандат в избирателния си район Гьорлиц, който загуби на общите избори.

Независимо от това балансът на изборите в неделя не е положителен: в Саксония и Бранденбург ХДС отчете най-лошите си резултати при местни избори. Кризата на партията на национално ниво, която не стихва под управлението на новия си партиен лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, се отрази силно на предизборната кампания и очевидно оказа негативен ефект.

Левицата: Местните избори отново се оказаха памфлет за левицата. Резултатите за пореден път показват, че AfD успява да се наложи като източна партия за сметка на левицата. Лявата партия едва успява да отчете двуцифрени резултати. В Бранденбург е четвърта по сила, а в Саксония едва трета партия.

Това е особено болезнено за нея. В крайна сметка силата на Изток беше нещо като застрахователна полица за Левицата. Изборите в Тюрингия в края на октомври обещават слаба утеха, където премиерът Бодо Рамелоу (представител именно на Левицата) има добри шансове да запази поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
не, възпитан съм на ниска толерантност към кресливите глупаааци!И към колегите ти Абба и мишето се държа така ... пък като гледам са още тук ! :) даже вече усещам злобата в писанията ти, значи добре се справям :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
явно са ти дали команда да ме изхвърлиш от форума. дали не е по-добре за тебе да почнеш и да четеш и да поразбирваш, защото няма едно нещо поне което да си компетентен, дори едно няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ти не си особенно труден за разбиране ... нито си уникален в нещо, средностатистически пенсионерски мозък, такива като теб има почти във всяко село !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
е, това е добре, че вече поне частично започна да разбираш батьовците. чети още, защото половин акъл не е акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
благодаря ти! не се сетих хич.а ти как си го казал само - просто и ясно - като милиционер след баня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тоя път колкото и да не ми се вярва, частично си прав в това ти изказване ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
rainmaker
преди 4 години
Стой си на село и не се затормозявай с глобални проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
и това говоря дълго време - сегашния начин на управление на Европейския съюз води до това, отделни народи да се отчуждават, поради културна разлика, и разбира се на второ място - по икономически причини. тези избори в Германия са различни заради културни разлики.замислената амалгама "Европейски космополитен гражданин" не се осъществява. и ако не разбират това управляващите, пропадането ще стане драматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още