IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax губи над 300 пункта в днешната сесия*

Спекулации на хеджфондове продължават да тласкат нагоре цената на акциите на Lufthansa

12:47 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След кратко поемане на дъх във вчерашния ден днес водещият германски индекс Dax отстъпва значително. В предиобедната търговия водещият германски индекс вече е с 2,4 процента надолу до 12 513 пункта, повече от 300 пункта по-малко от предходния ден.

Вчера, в понеделник, барометърът на фондовата борса се понижи с минус 0,2 процента и ниво на затваряне от 12 819 пункта. Въпреки това бенчмаркът във Франкфурт достигна нов връх в хода на търговията с 12 913 пункта. Началото на възстановяването положи дъното в средата на март с 8255 пункта.

Възстановяването оттогава е грубо разделено на две фази: от края на март до началото на май Dax се покачи от 8400 на 11 000 пункта. Това e увеличение с 30 процента за шест седмици.

Втората фаза е от средата на май. Междувременно Dax е само под 1000 пункта от пика си, който индексът достигна на 14 февруари с 13 597 пункта. И ако втората фаза е подобна на първата, индексът може да достигне рекордно ниво още този месец. 

Но има и признаци за явна корекция, за разпродажба на германския фондов пазар. Което не бива да се бърка със срива през март, коментира германският финансов всекидневник Habdelsblatt. Но може би днешният ден за търговияta с високите понижения вече е началото на по-дълга корекция? На въпроса може да се отговори само с ретроспекция.

Настроението на инвеститорите вече показва еуфорични характеристики. "Настоящата еуфория е достатъчна, за да предупреди срещу по-нататъшни покупки на сегашното ниво", твърди Щефан Хайбел, ръководител на анализаторската компания Animusx, след като оцени текущото проучване на Handelsblatt Dax-Sentiment в понеделник. "Шансът ралито да продължи в Германия е значително по-малък от риска за корекция“.

Периодът за започване на корекцията обаче е неясен. Един поглед назад показва: Преди катастрофата на Dax, която започна в средата на февруари 2020 г., на 10 януари имаше първата вълна на еуфория. По това време бенчмаркът във Франкфурт е на ниво от около 13 480 пункта. Този пик бе последван от четириседмично движение встрани с продължаващо празнично настроение. Последващото покачване до 13 597 пункта бе последвано от огромни спадове на курсовете и чувството за безпрецедентна обреченост и помрачаване на настроението у участниците в проучването.

Експертите в Bank Société Générale (SocGen) дори изследват мечите пазари през последните 150 години и стигат до извода, че след сходен срив S&P 500 обикновено достига 40 процента над нивото си след едва две години, а не след два месеца и половина, както е в момента.

След срив от 30% аамериканският индекс S&P 500 достига възстановяване по време на рецесия след шест месеца, предупреждават анализаторите на Bank of America.

Понастоящем интересни са високите ръстове на курса на Lufthansa. През последните два търговски дни цената на акциите ѝ се повиши с над девет процента за всеки ден. В началото на седмицата книжата всъщност временно поскъпнаха с над 15 процента. Към вторник увеличението в началото на търговията беше над пет процента, но след това се сви до по-малко от три процента. Разумно е да се предположи, че хедж фондовете се отказват от спекулации за падащи цени, защото залогът им не е дал даде резултат.

Обемът на търговията е не само много висок в началото на търговията днес - малко под шест милиона книжа в първите часове на търговията, но такъв беше и в предходните два дни. В понеделник са търгувани 23,7 милиона книжа, а в петък - 25,58 милиона. През последните четири седмици средната стойност е била само 12,6 милиона.

Три хедж фонда също са участвали в повишаването на цените в петък, които са затворили малка част от залога си за масово понижаване на цените на акциите на Lufthansa в края на седмицата.

Както се вижда от текущите данни на Bundesanzeiger, в края на миналото трите фонда изкупиха общо 0,31 процента от всички свободно търгуеми акции, което се равнява на 1,48 милиона акции.

Като цяло най-малко 10,32 процента от свободно търгуемите акции на Lufthansa сега са в ръцете на осем продавачи на късо.Съотношението е все още високо, като се равнява на 49,34 милиона акции.

Това означава, че продавачите на късо ще трябва да купят обратно 49,34 милиона акции на Lufthansa, ако искат да закрият всичките си залози. За сравнение: Средният дневен обем от началото на годината е 11,1 милиона книжа.

Инвеститорите също използват силните ценови ръстове от последните няколко дни, за да приберат печалбите от банкови и туристически акции. Европейският банков индекс падна с 4,7 процента, но нарасна с една пета през предходните пет търговски дни.

В Dax акциите на Deutsche Bank са на дъното в момента с отстъпка от 5,5%, в MDax книжата на Deutsche Pfandbriefbank са на най-ниското ниво с минус 7,3%, следвани от тези на Commerzbank с минус 5,1% и Aareal Bank с минус 4,8 процента.

Новите икономически данни не показват признаци на надежда. Например германският износ спадна както никога досега заради рецесията при важни търговски партньори като Франция и САЩ. През април компаниите продадоха стоки на стойност само 75,7 милиарда евро в чужбина, с 31,1 процента по-малко от година по-рано.

Актуално към 12,30* 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още