IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank дава старт на процеса по IPO на бизнеса си с управление на активи

Едно успешно IPO ще е важно постижение за главния изпълнителен директор, който предложи вписването през март миналата година, за да увеличи капитала

12:22 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската банка Deutsche Bank официално обяви в понеделник намерението си да продаде акции от подразделението си за управление на активи, давайки старт на вероятно четириседмичен подготвителен период преди първичното публично предлагане (IPO), предава Bloomberg.

IPO-то ще се случи в „най-ранния възможен прозорец“, съобщава банката в свое изявление. Тя ще продаде само съществуващи акции, държани непряко от Deutsche Bank, и не планира да емитира нови.

Убедени сме, че планираното IPO ще подейства като катализатор в подкрепа на нашата стратегия и ще донесе акционерна стойност“, коментира главният изпълнителен директор на подразделението Николас Моро.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян каза през ноември, че цели да приключи с листването до края на първото тримесечие, но пазарната волатилност неотдавна предизвика по-широки опасения, че първичните публични предлагания и други инвестиционни дейности на банката може да бъдат отложени. Някои регулатори, особено тези в САЩ, предоставят по-бавно от очакваното регулаторни одобрения за листванията, посочва запознат източник.

Едно успешно IPO ще е важно постижение за Краян, който предложи вписването през март миналата година, за да увеличи капитала. Това ще даде на бизнеса и повече независимост след години, в които Deutsche Bank не успя да прокара трайна стратегия за управлението на активи. Банката се опита да продаде подразделението през 2012 г., но след това прекрати опитите си, тъй като не получи достатъчно добра оферта.

Подразделението, наречено DWS, цели нетни входящи потоци от 3% до 5% от активите годишно, коригирано съотношение цена/печалба от под 65% и планове да изплаща между 65-75% от нетната печалба в дивиденти.

Макар че официалното обявяване на намеренията за IPO не води до юридически изисквания, то обикновено налага двуседмичен период, в който компанията ще проведе разговори с потенциални инвеститори, за да уговори ценови диапазон на акциите си. В рамките на две седмици след това компанията обикновено получава поръчки от инвеститорите.

Deutsche Bank очаква да продаде дял от 25% от подразделението за около 2 млрд. евро, съобщиха по-рано запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още