IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Стимулите на ЕЦБ все още са необходими за насърчаване на заплатите

По думите на управителя на централната банка служителите в еврозоната ще трябва да изчакат, за да усетят възстановяването и по възнагражденията си

17:28 | 20.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възстановяването в еврозоната е стабилно, но Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да предоставя ликвидност, за да допринесе за повишаването на заплатите. Това заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

„Подобренията на трудовия пазар, които наблюдаваме, все още имат нужда от време, за да се превърнат в по-динамичен ръст на възнагражденията“, каза Драги пред евродепутати.

„Рекалибрирането на политиките ни за периода след края на тази година има за цел да запази степента на парични стимули, която е все още необходима за гарантиране на устойчиво завръщане на инфлацията“, допълни той. 

По думите на Драги служителите в еврозоната ще трябва да изчакат, за да усетят възстановяването и по възнагражденията си. „Мнозина от тези, които пострадаха при болезнената загуба на работни места по време на кризата, сега намират работа“, каза той.

Той посочи, че в 16 от всички 19 държави в еврозоната се наблюдава положителен годишен ръст на заетостта от средата на 2014 г. На ниво 8,9% безработицата в еврозоната е най-ниската от януари 2009 г. Мнозина от работещите обаче биха искали да работят повече, а някои, които са извън трудовия пазар, са обезкуражени и вече не търсят работа.

Драги посочи още, че не може да има единна европейска схема за гарантиране на депозитите, ако не се реши проблемът с лошите кредити в Италия и други южноевропейски държави.

„Необслужваните заеми и единната европейска схема за гарантиране на депозитите са взаимно свързани“, каза председателят на ЕЦБ. „Понижаването на риска и споделянето на риска също трябва да вървят паралелно и лошите кредити са част от това“, допълни Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Грехота е да вдигаме заплати с печатане, ръка за ръка ще вдигнем и инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още