IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви план за спиране на вноса на руски горива до 2027 г.

Стратегията е на стойност 195 млрд. евро

21:10 | 12.05.22 г.
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) се готви да представи план на стойност 195 млрд. евро за спиране на вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., който ще съчетава по-бързо внедряване на възобновяема енергия и енергоспестяване с преминаване към алтернативни доставки на газ, сочат проектодокументи, видяно от Ройтерс. 

Пакетът, който може да претърпи промени преди, включва комбинация от закони на Европейския съюз (ЕС), необвързващи схеми и препоръки, които националните правителства биха могли да приложат. Предвижда се и възможност за преразглеждане на националните планове за изразходването на огромното финансиране по Плана за възстановяване и растеж, за да бъдат освободени повече средства за енергиен преход.

Брюксел обмисля да предложи по-високи цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност.

Обсъжданите цели включват постигане на дял от 45% на енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс на ЕС до 2030 г. и 13-процентно намаляване на потреблението на енергия сред държавите членки за същия период. Към момента поставените цели пред блока са за 40-процентен дял на възобновяеми източници и 9% спад на изразходваната енергия до 2030 г.

Сред новите предложения са и промени в законодателството на ЕС с цел ускоряване на сроковете за издаване на разрешителни за някои проекти за възобновяема енергия, както и нови схеми за по-бързо широкомащабно внедряване на слънчева енергия и производството й в Европа.

Брюксел освен това ще изложи и планове за производство на 10 милиона тона възобновяем водород и внос на още 10 милиона тона до 2030 г., както и законодателство, определящо кои видове водород могат да се считат за възобновяеми.

ЕС планира да очертае потенциала за увеличение на вноса на втечнен природен газ (LNG) от страни като Египет, Израел и Нигерия. Планът на Брюксел залага също на инфраструктурата, необходима за заменяне на руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още