Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК заплаши Великобритания със съд заради нарушаване на свободното движение

Страната има четири месеца, за да поправи пропуските

ЕК заплаши Великобритания със съд заради нарушаване на свободното движение

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейският съюз заплаши Великобритания със съдебно дело заради нарушения на правилата за свободно движение на хора, предава Bloomberg. Ходът показва колко свързана остава страната с правилата на блока, въпреки че го напусна преди четири месеца.

Европейската комисия съобщи в комюнике, че Великобритания не е уведомила ЕС за неотдавнашни законодателни промени, ограничаващи свободното движение. Решенията включват налагане от страната на доживотни забрани за повторно влизане на хора, които са били депортирани, и други правила, затрудняващи граждани на страни членки на ЕС да получават социални помощи, съобщават официални представители.

Още по темата
Изпълнителният орган на ЕС даде на Великобритания четири месеца, за да поправи пропуските. Ако страната не предприеме необходимите мерки, Комисията ще премине към следващия етап от законодателния процес, който в крайна сметка ще включва налагането на глоби, съобщи Комисията.

„Според споразумението за напускане правата на гражданите на страните членки на ЕС, пребиваващи във Великобритания след края на преходния период, се основават на правата, които те имат в момента в страната според правилата на съюза“, съобщи Комисията.

След напускането си на 31 януари Великобритания е в преходен период до края на 2020 г. и остава обвързана с правилата на ЕС, въпреки че няма думата при определянето им. Съюзът може да предприеме съдебни действия по време на преходния период според условията на споразумението за Brexit

„Получихме писмото и го обмисляме“, каза говорителка на британското правителство.

Правният спор възниква в момент, когато Великобритания и ЕС опитват да постигнат споразумение за бъдещите си отношения. Но двете страни не са осъществили голям напредък. В четвъртък Великобритания подчерта червените си линии, като отказа компромис в области като риболов и ролята на съдилищата в ЕС.

Тя също така предупреди съюза, че той може да не изпълни обещанията, които даде в споразумението за оттегляне, да защитава правата на британските граждани, напускащи блока.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако