IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП е одобрил увеличаването на правомощията на агенцията по лекарствата на ЕС

Като част от мерките ще бъде създадена нова платформа за мониторинг и докладване на недостиг на лекарства и медицински изделия

14:08 | 20.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) е одобрил временното споразумение, постигнато със Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2021 г., за увеличаване на правомощията на регулаторния орган на ЕС за лекарствата с 655 гласа "за", 31 гласа "против" и 8 гласа "въздържал се".

Така Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще бъде по-добре подготвена да наблюдава и смекчава недостига на жизненоважни лекарствени продукти и медицински изделия, за да може да се справя с извънредни ситуации в областта на общественото здраве, посочва се в прессъобщение на ЕП.

Текстът трябва да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще започне да се прилага от 1 март 2022 г.

Във връзка с това споразумение ще бъде създадена нова платформа за мониторинг и докладване на недостиг на лекарства и медицински изделия. Ще бъдат създадени и две "ръководни групи за недостиг" на лекарства и медицински изделия.

Агенцията ще създаде и публична уебстраница с информация за недостига на лекарства. Данните, свързани с клиничните изпитвания и информацията за разрешените за употреба лекарствени продукти, ще бъдат предоставяни бързо и прозрачно.

Всички участници във веригата на доставки ще бъдат включени по-активно, включително експертни съвети от наблюдатели, представляващи пациенти и медицински специалисти, както и притежатели на разрешения за търговия, дистрибутори на едро и други лица, които са тясно свързани със здравеопазването.

ЕП припомня, че като част от Европейския здравен съюз на 11 ноември 2020 г. Комисията предложи нова рамка за здравна сигурност, така че да посреща по-адекватно бъдещи здравни кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още