IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП потвърди готовността на Хърватия да влезе в еврозоната

Сега решението за разширяването на валутния съюз е в ръцете на останалите членове

19:07 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Хърватия изпълнява всички критерии за приемането на еврото от 1 януари 2023 г. Това се посочва в доклад на Европейския парламент (ЕП), одобрен в пленарната зала с 539 гласа "за", 45 "против" и 48 "въздържал се". Оценката на готовността на страната е на фона на високата инфлация, войната в Украйна и пандемията от коронавируса, отбелязват от европейската институция.

Становището ще бъде предадено на останалите държави във валутния съюз, които трябва да решат дали да одобрят членството на Хърватия в еврозоната.

В средата на юни еврогрупата даде зелена светлина за влизането на Хърватия във валутния съюз на ЕС.

Въпрети кризите в последните месеци и години, Хърватия има по-високо ниво на ценова конвергенция с еврозоната спрямо други държави от общността при приемането на еврото. Но от ЕП пепоръчват на правителството на страната постоянни усилия за осигуряване на по-нататъшно сближаване на цените и за това, че въвеждането на еврото няма да доведе до изкуствено повишаване на цените.

"Реформите, предприети от хърватското правителство през последните години, укрепиха икономиката и проправиха пътя за присъединяването на Хърватия към общата валута", коментира докладчикът по темата европейският депутат Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния).

В пленарната зала беше коментирано още, че разширяването на еврозоната е първият значим процес в общността след Brexit и то беше посочено като сигнал за единство и интеграция.

"Приемането на еврото от Хърватия показва, че единната валута е стимулиращ и солиден проект, който гарантира по-голяма сигурност и стабилност за гражданите", заяви Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия), която е председател на работната група по въпросите на еврото в Европейския парламент.

В момента в еврозоната членуват 19 държави от ЕС. Всички останали членове на общността имат ангажимент да приемат единната европейска валута. Единственото изключение от това изискване е Дания, за коята е в сила клауза за неучастие. Подобно изключение имаше и за Великобритания, която вече не е част от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още