IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС блокира връзките със засегнатите от новия вариант на коронавируса страни

Опасенията са, че този вариант е по-заразен от делта и може да заобикаля имунния отговор от ваксините

13:41 | 26.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е обърнала внимание на новия вариант на коронавируса, който се появи в Южна Африка и много държави вече започнаха да блокират връзките със засегнатите държави. Това коментираха по време на обедния брифинг в Брюксел.

Препоръката е за особено внимание към варианта и преустановяване на транспортните връзки и държавите от ЕС реагираха бързо, коментират още от ЕК. 

Тази сутрин (26 ноември) председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че ще предложи на страните от ЕС да бъдат преустановени контактите със засегнатите страни.

 

 

Фон дер Лайен обсъжда и общи мерки с представителите на страните от общността и се очакват и изявления по-късно днес.

Новият вариант вече беше установен в Южна Африка, Ботсвана, Израел и Хонконг. Опасенията на медиците са, че този вариант заобикаля имунния отговор, даден от ваксините, и е по-заразен от варианта делта, който в момента циркулира масово в Европа.

На този етап Германия, Нидерландия, Франция, Италия, Австрия и Чехия вече забраниха пътуванията до тези страни. Великобритания също изразява опасенията си, че това е най-опасният вариант на вируса и също забрани пътуванията до засегнатите региони. Пристигащите оттам ще бъдат подлагани на задължителна карантина, посочва европейското издание Politico.

Новините за новия вариант на коронавируса засегнаха капиталовите пазари по света. Пазарите в Европа отчитат сериозни спадове, а азиатските борси затвориха с резки понижения.

Цената на биткойна пък се срина с 20% спрямо рекордния си връх, достигнат по-рано този месец, след като трейдърите загърбиха рисковите активи. Петролните цени също са под натиск, като към 13:50 часа българско време спадат с по около 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Опасения? Ако не бяхте набоцкали стадото отдавна да сме забравили той настинка. Сега вакснатите ще създават щамове е ще си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Хайде боцкайте се,че само разваляте цените на акциите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още