IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е нетен вносител на зелени енергийни продукти

Единствено при вятърните турбини тенденцията е обратна - европейските страни изнасят много повече, отколкото внасят

13:38 | 02.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 г. страните от Европейския съюз са внесли зелени енергийни продукти (вятърни турбини, соларни панели, както и биодизел) на обща стойност 11,2 млрд. евро, а износът на подобни стоки за страни извън общността е на стойност 5,8 млрд. евро. Това сочат последните данни на Евростат.

През миналата година ЕС е внесъл соларни панели на стойност 8 млрд. евро и биогорива за 2,9 млрд. евро. Съответно износът на тези продукти е на стойност от 1,8 млрд. евро и 1,6 млрд. евро.

Но по отношение на вятърните турбини ситуацията е съществено по-добра - вносът достига 0,3 млрд. евро, а износът - 2,3 млрд. евро.

Основен пазар на европейските енергийни продукти са САЩ (соларни панели и вятърни турбини) и Великобритания (биогорива). Китай е източникът на 84% от вятърните турбини и 75% от соларните панели, както и на 27% от биогоривата, внасяни в ЕС.

От статистиката е видно още, че след пика на вноса на соларни панели в периода 2011-2012 година следва рязък спад. В последните години обаче има плавно възстановяване. Това е свързано до голяма степен с падането на цените, което  заедно с новите екологични политики, ги прави все по-търсена алтернатива на изкопаемите енергоизточници.

евростат евростат

Източник: Евростат

Вносът на соларни панели се увеличава с 250% от 2015 година насам, но същото време износът на тези стоки намалява с 40%.

При вятърните турбини вносът расте с 330%, докато износът намалява, макар и с минималните 1%.

По отношение на биогоривата износът се увеличава със 150%, докато вносът - с 60%.

евростат евростат

Източник: Евростат

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още