IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Защо Русия обещава милиони ваксини, преди да ваксинира руснаците?

Ще предложим ваксината в ЕС след одобрението от ЕМА и след края на масовата ваксинацията в Русия, обясниха производителите на препарата

13:05 | 18.02.21 г. 13
<p>
	<em>Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

"Все още се чудим защо Русия теоретично обещава милиони и милиони дози ваксини, докато напредъкът на ваксиниране на собственото ù население не е удовлетворителен", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от европейското издание Politico.

Тя отбеляза още, че Русия трябва да позволи инспекция на своите производствени мощности и да сподели всички данни за своята ваксина.

Производителят на "Спутник V" отговори на тези коментари в своя пост в Twitter. Русия ще предложи милиони дози ваксини на ЕС, едва след като получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), и след края на масовата ваксинация в Русия, което ще стане до юни 2021 година.

От института "Гамалея" коментират още в социалната медия, че са подали заявка в лекарствената агенция и очакват да започне прегледът на документите за ваксината.

Още преди седмица от ЕМА бяха категорични, че въпреки всички медийни заявки, в тяхното деловодство не е получено нищо от "Гамалея". Отново в Twitter от института приложиха скрийншот, показващ заведен файл в деловодството, но не на EMA, а на сайта на организацията на ръководителите на националните компетентни органи, отговарящи за регулацията на лекарствата в ЕС - HMA.

От "Гамалея" посочват още, че са готови да доставят "Спутник V" на Унгария и други европейки държави след директни преговори.

Всъщност все повече европейски държави, особено в Централна Европа, започнаха да поглеждат към Русия и нейната ваксина. Тя първо получи одобрение в Унгария, където ваксинирането вече започна.

Правителството в Словакия трябва да обсъди възможността за закупуване на препарата до края на седмицата. Нагласи за включване на ваксината има и в Хърватия, където обаче все още разчитат на одобрението на EMA като гарант за безопасността на продукта.

Междувременно и италианският Институт за инфекциозни и заразни болести даде положително становище за ефективността и безопасността на руската ваксина. Документът е входиран в Министерството на здравеопазването и до правителството, коментираха от института пред RAI, посочва руската информационна агенция ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 9
korn
преди 3 години
Мен Путин ме притеснява защото нареди масово ваксиниране на руснаците и сега се опитва да ваксинира и нас европейците с руска ваксина? Според мен е човек на Бил Гейц. Добре че в ЕС все още никой не може да ни задължи да се ваксинираме и много хора според изследванията са против. Изгледах видеото в което се обеснява че, ЕС се превръщал в СССР. С някои неща съм съгласен, да ЕС ще има все по централно управление, външна граница, европейска армия и като всяка нова империя ще продължи да се разширява. Да, част от идентичноста се губи, но къде не се губи-в Русия си купуваш Мкдоналдс и отиваш на кино с германската си кола да гледаш американски филм разпростряняващ американски ценности. В Европесйския парламент решенията се взимат от 27 премиери на държавите-например Орбан и Борисов казаха не щем бежанци и няма бежанци, значи има свобода. Ти критикуваш ЕС и никой не ти казва нищо-това в СССР нямаше как да се случи. И да сравняваш Гулаг и с няква цензора е несериозно. Срещу Локдауна и ваксините в Европейските държави има постоянно протести и сблъсаци с полицията-в СССР нямаше такива работи. Има и други примери, но много дълъг стана коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 5
kane
преди 3 години
...за пари става въпрос.Ползите от ваксиние са повече от вредите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
''Кво мислиш за Русия и Китай, където ваксинирането започна по рано и до края на юни всички ще са ваксинирани? ''Не мисля ,че ще стане..особено в Русия...(на Путин му стигат вътрешните проблеми) за Китай не знам(тирания голяма) ще видим.. .Тъкмо ще ваксинират за един щам и ще цъфне нов. https://***.foxbusiness.com/healthcare/pfizer-says-south-african-variant-could-significantly-reduce-vaccine-protectionhttps://***.thailandmedical.news/news/as-predicted,-first-sars-cov-2-reassortant-strain-emerges-involving-the-recombination-of-two-variants-resulting-in-a-heavily-mutated-coronavirusп.п. пробваш ме дали съм фен на Путин?Не съм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
korn
преди 3 години
И аз съм против ваксините. Добре е че има хора като тебе да отварят очите на другите. Кво мислиш за Русия и Китай, където ваксинирането започна по рано и до края на юни всички ще са ваксинирани? Руснаците и китакйците лесно се лъжат, *** са или Путини и Дзинпин са пионки на Бил Гейц и не оставят избор на народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 3 години
С гинеколожката на путин не се eбaвaй. Истината е че путин е заминал на едно по-добро място и кремълската върхушка го е сменила с негов двойник. За съжаление най-подходящ се е оказал ...... жена. Тя е не е пожелала пълна пълна смяна на пола, затова и е направена частична. Точно "гинеколожката" се занимава с женските работи на президента на русия. Така че имай едно наум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Prioritise vaccines for those with severe mental health issues People suffering from severe psychiatric illnesses are exposed to increased medical risks as a result of the coronavirus and should therefore be included on the list of those who get priority access to a Covid-19 vaccine, researchers from European organizations said yesterday.https://***.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/155607/prioritise-severe-mental-health-illnesses-coronavirus-vaccination-experts-lancet-antwerp-duffel-superior-health-council/ Не могат да излъжат нормалните явно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
абе ти да нямаш некакъв венерически проблем , та все гинеколожката та гинеколожката ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
айдее ... и ти започна като дядя вова с нискобюджетната пропаганда ... :))) ... боли го ЕС за ваксините на чайниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Гинеколожката, бивш военен министър Фон дер Лайенда си гледа многобройното домочадие и да не си вре гагата,де не и е работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
korn
преди 3 години
Бил Гейтц и Путин ще завършат масовата ваксинация в Русия до края на юни. Горките руснаци дори нямат право на глас, вожда заповяда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още