IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" очаква ръст на цената на газа на европейския пазар през лятото

В газовия гигант не се чувстват заплашени от европейските екологични цели до 2050 г.

10:43 | 21.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа ще се повишава през летните месеци, когато по традиция нивата са ниски. Това става ясно от пресконференцията на "Газпром", посветена на развитието на компанията на външните пазари.

"Не очакваме повторение на ситуацията на пазара от 2020 година с ниските цени на газа", коментира изпълнителният директор на "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова. Тя посочи, че има няколко фактора, които ще поддържат висока цената на природния газ.

На първо място това са ниските запаси от газ в европейските държави. По данни на компанията в европейските газохранилища в момента има около 33,6 млрд. куб. метра природен газ. Това е рекордно ниско ниво и страните на Стария континент ще имат увеличено търсене в сезона на попълването на запасите.

От друга страна, потоците от втечнен газ, на които Европа разчиташе в предишните години, сега се насочват към Азия, а и европейската икономика вече се отърсва от кризата, причинена от пандемията от коронавируса и ще има нужда от още енергия, посочи още Бурмистрова.

През 2020 г. "Газпром" запазва позициите си в Европа и държи дял от около 1/3 от доставките на природен газ. През първото тримесечие на 2021 г. компанията е увеличила износа към Европа с 26%.

Според "Газпром" екологичните цели на ЕС не са заплаха за природния газ. "Виждаме ролята на газа като чист източник на енергия за десетилетия напред", коментира още изпълнителният директор на "Газпром Експорт".

Бурмистрова отказа да коментира строителството на "Северен поток 2", което беше възстановено в края на 2020 г. Според нея процесът в момента зависи от множество фактори, включително и от метеорологичните условия.

Преди ден САЩ решиха да се откажат от санкциите срещу оператора на проекта Nord Stream 2 AG, мотивирайки това действие с желанието да се запазят отношенията с Германия. На 24 май ще има изслушване в комисията по външни работи към американския Сенат по повод това решение, съобщи по-рано Ройтерс.

"Уверени сме, че този икономически проект е необходим за Европа и полагаме максимални усилия той да бъде реализиран", коментира от своя страна изпълнителният директор на "Газпром Експорт", която е и зам.-председател на УС на "Газпром".

По време на своето изложение Бурмистрова обърна внимание и на доставките към един от най-перспективните пазари за "Газпром" - Китай. През 2020 г. по това направление са изнесени 4,1 млрд. куб. метра. Компанията има интерес и към азиатския пазар като цяло и разширява "Силата на Сибир", за да засили присъствието си в региона.

През 2020 г. "Газпром" е увеличил присъствието си на краткосрочните и спот пазарите на природен газ, а преди месеци е осъществил и първите доставки на въглеродно неутрален втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още