IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да е на печалба от дълговете си след 2029 г.

Разходите за лихви в самия федерален бюджет непрекъснато биха намалявали от и без това ниското си ниво

16:20 | 24.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Да печелиш пари с дълг - това звучи твърде добре, за да е истина. Но за федералното правителство на Германия това може да стане реалност след няколко години. Ако лихвените проценти останат толкова ниски, колкото са сега, федералното правителство ще спечели около 600 милиона евро от дълговете си през 2029 година. Това излиза от изчисленията на германското министерство на финансите за бюджетната комисия на Бундестага, с които разполага в. Handelsblatt.

От дълго време Германия успява да печели пари с новозаеманите дългове, тъй като инвеститорите приемат и отрицателна възвръщаемост за инвестирането на парите си в сигурни държавни облигации. Но в крайна сметка германският финансов министър Олаф Шолц все още трябва да планира разходи за лихвите във федералния бюджет, също поради дългосрочните и по-високо облихвявани облигации от миналото. В сегашния бюджет за 2021 г. за това са предвидени 5,9 милиарда евро.

Но това може да се промени през 2029 г., ако лихвените проценти останат непроменени през следващите години. Това е един от двата сценария, изчислявани от Федералното министерство на финансите.

Според него разходите за лихви в самия федерален бюджет непрекъснато биха намалявали от и без това ниското ниво, въпреки че федералното правителство иска да емитира нови облигации през следващите години. „От 2029 г. при този сценарий за първи път ще се появят отрицателни салда на разходите за лихви“, се казва в документа, посочен като „справка“.

След 600 млн. евро през 2029 г. федералното правителство би печелило все повече от дълговете си всяка година. През 2039 г. - изчисленията продължават до тази година - 3,1 милиарда евро. Като цяло през десетте години сумата би била дори малко над 21 милиарда евро.

Министерството на финансите обаче посочва, че тези изчисления са изпълнени с голяма несигурност. „Резултатите зависят силно от направените предположения и следователно са много несигурни, особено при дългосрочни хоризонти", се казва в документа.

Това става ясно и от втори сценарий, който служителите на федералния финансов министър Олаф Шолц вземат предвид. Предполага се годишно увеличение на лихвените проценти с 0,1 процентни пункта.

Дори този малък ръст в доходността би развалил мечтата за правене на пари от федерален дълг. Вместо доход от 600 милиона евро, при този сценарий ще има обслужване на дълга от 7,5 милиарда евро през 2029 година.

Разходите за лихви ще се увеличат до 13,6 милиарда евро годишно до 2039 година. Въпреки това дори това все още ще бъде сравнително ниско ниво в исторически аспект -  през 2008 г. федералното правителство все още трябваше да похарчи около 40 милиарда евро за лихва.

Критиците на по-високите дългове обаче посочват, че лихвените проценти могат да се повишат отново по-рязко в резултат на по-висока инфлация, което също може да оскъпи задлъжняването в средносрочен план - дори повече, отколкото Федералното министерство на финансите предполага в своите изчисления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още