IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира 100 млрд. евро нови заеми през 2022 г.

Правителството одобри проектобюджета за следващата година, който обаче може да се спъне в новия парламент през есента

12:59 | 24.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия ще заеме допълнително 100 млрд. евро през следващата година, което е с 18,2 млрд. евро повече в сравнение с предходни оценки - знак на огромното напрежение, което пандемията ще продължи да оказва върху публичните финанси на най-голямата европейска икономика.

Новите заеми, които идват след дълга в размер на 370 млрд. евро, свързан с пандемията, който Германия е поела от 2020 г., се съдържат в проектобюджета за следващата година, приет от кабинета на канцлера Ангела Меркел, пише FT.

Министрите са приели и средносрочния финансов план на правителството до 2025 г.

Въпреки това след като Германия избере нов Бундестаг през септември, планът за разходите вероятно ще бъде обект на значителни промени.

По време на кризата с Covid-19 Германия въведе множество стимулиращи мерки и програми за спешна помощ и в този процес трябваше да се откаже от отдавнашния си ангажимент за балансирани бюджети. Кабинетът спря и „дълговата спирачка“ - строг лимит за нови заеми, който е записан в германската конституция.

Мярката, от която страната може да се отказва при природни бедствия и други извънредни ситуации, ще трябва да бъде спряна за трета година през 2022 г., за да бъдат емитирани новите заеми.

Финансовото министерство планира да я възстанови през 2023 г. Според ведомството нивото на новия нетен дълг ще спадне до 5,4 млрд. евро през 2023 г., преди да се повиши до 12 млрд. евро през 2024 г. и 11,8 млрд. евро през 2025 г. - нива, които са разрешени съгласно гъвкавите правила на дълговата спирачка.

Пандемичните заеми в размер на 370 млрд. евро отчасти помогнаха за финансирането на програма за помощ на компании, засегнати заради блокадите. Програмата на Германия е една от най-щедрите в западния свят.

До момента властите са изплатили над 108 млрд. евро.

Олаф Шолц, министър на финансите, защитава ръста на разходите, като посочва, че правителството е „защитило здравето на много граждани, подкрепило компании, запазило милиони работни места и защитило Германия от негативна спирала“. Той добавя: „Ето защо ние продължаваме нашата енергична и решителна фискална политика в бюджета за 2022 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още