IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се нуждае от по-амбициозни цели, за да изпълни Парижкото споразумение

Голямата пробойна в германските планове може да се окаже селското стопанство, смятат еколози

11:39 | 11.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия да е по-амбициозна, ако иска да изпълни Парижкото споразумение и заложената цел да не бъде допуснато повишаването на глобалните температури с повече от 1,5°С до края на столетието, коментират от екологичната организация Climate Action Tracker.

Според анализите Германия трябва да се стреми да намали емисиите си с поне 69% до 2030 година спрямо нивото от 1999 година, ако иска да е в съзвучие със записаното в глобалната сделка за климата. Страната трябва да се откаже от въглищата до края на това десетилетие, да намали въглеродната интензивност на тежката индустрия и да насърчи електрическата мобилност.

Берлин на този етап е обявил, че ще се стреми към намаление от 55% до 2030 година, а от въглищата ще се откаже през 2038 година.

Германското правителство вероятно ще обяви нови зелени амбиции по-късно през тази седмица. Според предварителните заявки на Министерството на околната среда и на Министерството на финансите Германия ще се цели в 65% намаление на въглеродните емисии, с междинна цел преди въглеродната неутралност до 2050 година от 88% през 2040 година.

Дори и да приеме тази доста по-амбициозна цел до 2030 година, това обаче още няма да е достатъчно. Но в същото време междинната цел до 2040 година е напълно в съзвучие с Парижкото споразумение, посочват от САТ. За да не бъде допуснато повишение на температурите с не повече от 1,5°С до края на това столетие, Германия трябва да намали емисиите въглероден диоксид с поне 84% спрямо нивото от 1990 година до 2040 година, сочат анализите на еколозите.

Берлин може да направи още една амбициозна крачка - да опита да постигне въглеродна неутралност до 2045 година, а не до 2050 година. Тази цел обаче трябва да бъде внимателно обмислена, за да не се окаже, че в крайна сметка резултатите са незадоволителни.

Една от пробойните в германските планове е селското стопанство. Секторът много трудно може да бъде въглеродно неутрален и това означава, че налице ще бъде голямо количество въглероден диоксид, дори и след спирането на работата с изкопаемите горива.

Това може да бъде преодоляно от програми за улавяне и съхранение на емисиите, но успехът им ще зависи от това колко бързо страната ще се откаже от изгарянето на изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още