IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските потребители предпочитат картите пред парите в брой

През 2018 г. най-голямата европейска икономика за първи път е използвала повече кредитни и дебитни карти, отколкото кеш

19:43 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 година германците за първи път са плащали повече с карта, отколкото в брой, съобщи днес резултатите от проучването си Кьолнският изследователски институт EHI, цитирани от БТА.

В най-голямата европейска икономика традиционното средство за плащане досега бяха основно парите в брой. 

Но според проучването на изследователския институт тази тенденция се променя и германците са платили около 208 милиарда евро (233 милиарда долара) в брой през 2018 година, а 209 милиарда евро са били платени с кредитна или дебитна карта.

Ръководителят на EHI Хорст Рютер твърди, че повратната точка е настъпила благодарение на безконтактното плащане, което използва радиочестотна идентификация или комуникация в непосредствена близост, за да се осъществят сигурни плащания. 

Безконтактното плащане „е било прието много по-лесно дори от очакванията на оптимистите", каза Рютер, като добави, че неголеми суми пари често са били плащани по този начин.

Други експерти не са толкова сигурни, че германците ще се откажат така лесно от кеша. „Германците са и си остават любители на парите в брой", заяви Холгер Захсе от Boston Conuslting Group, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още