Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC увеличава печалбата си с почти една трета

Най-голямата банка в Европа надмина очакванията на анализаторите за първото тримесечие не само с приходите, но и с печалбата

HSBC увеличава печалбата си с почти една трета

Снимка: Ройтерс

Най-голямата европейска банка изпраща отлично първи тримесечие: печалбата на HSBC Holdings Plc преди данъци, такси и амортизации се е повишила до 6,2 млрд. долара - с 31% спрямо предходната година. Приходите на британската банка нараснаха с 5% до 14,4 млрд. долара, което надвишава очакванията на анализаторите, предава Bloomberg.

Ръководителят на банката Джон Флинт наскоро натисна спирачката за разходите. През изминалата година разходите са се повишавали дори по-бързо от приходите. По-добрите от очакваните резултати за първото тримесечие са обусловани от ръста на приходите, който нараства с три пъти по-високите темпове от оперативните разходи, като обърна модела, който Флинт наследи през 2018 година. Разходите за първите три месеца на тази година все още растат - с 3,2%, но по-бавно от приходите.

Още по темата

Фискалната дисциплина ще доминира до края на годината. Банката заяви, че ще постигне финансовите си цели чрез свиване на разходите.

По време на представянето на годишния отчет за 2018 г. през февруари 2018 г. Флинт вече обяви, че банката ще осъществи планираните инвестиции в размер на 15-17 млрд. долара за по-дълъг период от време. Като причина за решението той посочи отслабващата икономика на ключовите за банката пазари - Китай и Великобритания.

HSBC реализира 80% от печалбата си в Азия, докато на Европа се пада около 1% - факт, който подчертава значението на Хонконг и Китай за приходите ѝ.

Акциите на банката поскъпнаха с 2,5% в ранната търговия в Лондон – най-голям ръст от януари насам.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
ОБИЧАМ я тази бамчица.

Още от Европа
Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро