IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският премиер се съмнява за дублирани продажби на ваксини

Фармацевтични компании са обещали повече ваксини, отколкото могат да произведат, смята Марио Драги

18:45 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Някои компании, производители на ваксини срещу коронавируса, може да са договорили да продадат повече ваксини, отколкото могат да произведат, коментира италианският премиер Марио Драги, цитиран от европейското издание Politico.

По тази причина и той смята, че механизма за забраната за износ на ваксини трябва да бъде прилаган за компании, които не изпълняват своите ангажименти.

"Имам чувството, че някои компании, няма да назовавам имената им, са продавали два-три пъти (едни и същи ваксини - б.р.)", коментира Супер Марио, както е известен италианският премиер от времето си начело на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Драги отказва да споменава имена, но лидерите на ЕС се съсредоточиха основно върху AstraZeneca, която трябваше да достави 80-100 млн. дози от своята ваксина през първото тримесечие на годината. Компанията обаче достави едва около 30 млн., посочва още Politico.

Италианското правителство изпрати полицейски части да проверят завод на компанията в страната и установиха наличието на 29 млн. дози ваксини.

Властите в страната уточниха, че проверката не е свързана с проблеми с документацията или с качеството на продуктите. Според медийни публикации "посещението" на карабинерите е подшушнато от комисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон.

"Не е коректно да се каже, че тези дози за запаси", коментират от AstraZeneca по повод откритите ваксини и допълват, че процесът за производството на ваксини и много сложен и отнема време.

"Всичко, което AstraZeneca казва трябва да бъде базирано на фактите. Към момента е базирано само на думите", коментират източници на Politico в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още