IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Време е ситуацията в Каталуния да се нормализира

Регионалното каталунско правителство трябва да се съобрази с произнесеното днес решение от съда и да управлява от името на всички, смята бъдещият дипломат номер едно на ЕС

19:30 | 14.10.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Жозеп Борел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозеп Борел. Снимка: Ройтерс

Испанският външен министър Жозеп Борел заяви днес, че издадените присъди на дванайсет политици и активисти, подкрепящи независимостта на Каталуния, отваря възможност ситуацията в североизточната испанска област да се нормализира, предаде Асошиейтед прес. едно на ЕС

Борел каза в интервю за агенцията, което даде в Люксембург, че трябва да започне да се работи „за нормализация на политическия климат в Испания и излекуване на раните в каталунското общество, но при пълното зачитане на испанската конституция", съобщава БТА.

Испанският министър, който наскоро бе избран за следващ ръководител на европейската дипломация, заяви, че каталунците са разделени поравно по въпроса за подкрепата за независимостта, и допълни, че регионалното каталунско правителство трябва да се съобрази с произнесеното днес решение от съда и да управлява от името на всички.

„Аз съм точно толкова каталунец, колкото всеки друг", каза Борел. „В Европа няма нито една конституция, която да дава възможност за едностранно обявяване на държавна независимост върху част от държавната територия", заяви той.

Днес за кратко беше прекъснат достъпът с метро и влак до летище „Ел Прат“ в Барселона в резултат на сепаратистките протести срещу решението на Върховния съд на Испания да наложи ефективни присъди на деветима от лидерите на движението за независимост, предаде Ройтерс.

Метрото и влаковете вече отново се движат, заявиха от железопътната компания оператор и полицията.
На кадри на Ройтерс от един от входовете на летището се виждат полицаи с пълно снаряжение за борба с безредици, които са образували кордон пред десетки протестиращи. Някои от демонстрантите са с качулки и маски.

Летищният оператор АЕНА съобщи, че летището работи нормално.

В района на самото летище се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, предаде Асошиейтед прес.

Каталунската полиция използваше палки, за да отблъсне множеството при входа към метростанцията на основния терминал на аерогарата.

В района на летището се събират голям брой протестиращи, а подстъпите към аерогарата за задръстени от автомобили. Преди това полицията нареди метролинията към летището да спре.

Хиляди разгневени хора излязоха на шествия и митинги в цяла Каталуния. Демонстранти блокираха движението по няколко магистрали.

Девет от дванайсетте лидери на каталунските сепаратисти, осъдени днес, получиха присъди между девет и тринайсет години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
По принцип си прав, но едва ли броят на държавите в бъдещата федерация ще е чак 280. Надали ще надхвърли и броя на държавите в сегашните Съединени Американски Държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Прав си, когато ЕС стане федерация, в нея няма да имат място вътрешни федерални образувания. Но дотогава има още много време. А сега все още сме съюз и е по-добре да сме съюз от 28, а не от 280 държави.---Падрето, стига с тези нелепи сравнения. Днешна Испания няма абсолютно нищо общо с Османската империя. А каталунците си имаха автономия, която в бъдеще има вероятност да загубят именно заради действията на сепаратистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 4 години
В някакакъв бъдещ европейски съюз на Европейски Обединени Държави няма масто за федерални образувания като Испания и др. ( Германия например). Тези вътрешни федерални образувания ще имат твърде голяма тежест спрямо останалите и неизбежно ще създават голяма нееднородност и от тук неизбежни напрежения и борби за надмощие над останалите. Това го наблюдаваме още от сега. Наличието на големи държави вътре в съюза за мене е една от скритите причината за неуспеха на по-нататъшната интеграция. Рано или късно много от малките народи, оцелели през вековете (някои и през хилядолетията като България) и запазили държавите си ще се опълчат на тази скрита хегемония на големите. В една бъдеща Обединена Европа няма място за федерации. Колкото по-бързо се осъзнае това, толкова по-добре. Иначе ще го разберем по трудния начин. Това е изводът за мене от случая Каталуния.А иначе бъдещият ни външен "министър" може да си ги дрънка каквито си ги иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Каталунците са готи а готите както е показала историята не прощават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
Padreto
преди 4 години
От гледна точка на Османската империя, Левски и Раковски, също са били сепаратисти! Какво ще рече и "жадни за власт сепаратисти"? Какво лошо има в сепаратизма, когато е подкрепен от населението. Желанието за отделяне на Каталуния е много преди дори споменаваните от теб жадни за власт да са се родили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
Бидонойл
преди 4 години
Какви Левски и Раковски бе, пъпeш с пъпeш! Това са група жадни за власт сепаратисти! Дано в панделата да им пръснат диpниците. Гнусно е дори да споменаваш имената на националните ни герои заедно с тези типове. С това обиждаш всички българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
Padreto
преди 4 години
Как точно си представя този гений на мисълта, че след репресии, дефакто след присъдите, ситуацията можела да се успокои!Един вид ние ви вкарахме Левски и Раковски в панделата, сега се успокойте, нормализираме ситуацията. След тези присъди каталунците, ще имат пълни основания да се чувстват репресирани и още по-отдалечени то Испания! Не знам как подобни типове имат наглостта да заявяват, че било каквото било, гледайте напред. Самили си го вярват...Това същото лице е бъдещ дипломат номер 1, на ЕС!Може само да се каже: Ашколсун!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още