IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как енергийните комунални компании се справят в условия на пандемия?

Много от дружествата вече имат изготвени сценарии за работа на персонала в извънредно положение

20:27 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато милиони хора в цяла Европа остават у дома, за да избегнат коронавируса, хиляди работници в енергийната индустрия все пак трябва да останат на своите постове.

Те са призовани от компаниите за комунални услуги като SSE и Electricite de France SA, за да поддържат газовите и електроразпределителните мрежи в аварийно положение.

Въпреки разпространението на цифровите технологии, голяма част от индустрията все още изисква операторите да присъстват на място, за да управляват потоците на електроенергията и да извършват ремонтна дейност, пише Bloomberg. 

Много от комуналните енергийни дружества във Великобритания са прекратили всякаква дейност, освен основната поддръжка на мрежата, и са ангажирали бивши служители, които да им помагат, посочват от Асоциацията на енергийните мрежи на Великобритания.

За да се извършват ежедневни операции, най-разпространената тактика е да се разделят служителите в контролната зала на два екипа. Служителите на френския електроенергиен оператор Reseau de Transport d'Electricite SA, които трябва да осъществяват контакт лице в лице, са помолени да носят маски по време на работа.

В Шотландия вирусът задейства процеса на „Златното командване“ на компанията SSE Plc. Главният изпълнителен директор на дружеството Алистър Филипс-Дейвис и неговите помощници се срещат няколко пъти на ден, за да обсъдят действията на SSE. Последният път, когато компанията използва тази процедура, е бил по време на пожар във въглищната електроцентрала „Ферибридж“ преди шест години.

SSE разполага и с жизненоважни резервни съоръжения, които служителите могат да използват, ако първичните контролни зали трябва да бъдат дезинфекцирани, заявиха от компанията.

Енергийните компании разработват предварително планове за сценарии при бедствия. Те не включват само пандемии като коронавируса, но и тежки наводнения или терористични атаки.

Шведската компания за комунални услуги Vattenfall AB, с операции от Германия до Великобритания, още от януари е предприела мерки за подсигуряване на електрическата си мрежа. Атомните електроцентрали в Рингалс и Форсмарк вече работят "в състояние на готовност", се казва в съобщение на компанията.

Координационният екип на Vattenfall адаптира операциите по отношение на пътуванията, работата от вкъщи и избягването на социални контакти.

Ядрената индустрия е една област, в която плановете за действие при извънредни ситуации са още по-строги. Electricite de France, която управлява 58 реактора във Франция, е подготвена за евентуално намаляване на персонала с 25% в продължение на 12 седмици, както и за 40-процентен спад на броя на работниците по време на пик на пандемия за 2-3 седмици за своите ядрени централи Belleville, Fessenheim и Cattenom.

Austrian Power Grid заяви, че разделя служителите на контролния си център на две места на редуващи се 12-часови смени, като работните зони често се дезинфекцират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още