IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa постигна споразумение с пилотите за намаляване на заплатите им

В замяна на това авиокомпанията ще гарантира работните им места поне до 31 март догодина

19:54 | 19.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Lufthansa съобщи, че е постигнала споразумение с пилотите за пакет от краткосрочни мерки за намаляване на разходите в момент, когато германската авиокомпания се бори за ограничаване на загубите заради коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

В замяна на гарантирането на работните места поне до 31 март 2021 г. съюзът на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) се съгласи с намаляване на разходите за заплати, както и на придобивките след пенсиониране до края на 2020 г., съобщи Lufthansa.

Германският авиопревозвач допълни, че ще може да избегне съкращения след март, само ако постигне дългосрочно споразумение с пилотите, включително съответно намаляване на работните часове и на заплатите. Lufthansa осигурява работа на около 5000 пилоти.

Компанията допълни, че договореният преди това ръст на заплатите за тази година ще бъде отложен до януари 2021 г. Съюзът VC съобщи, че краткосрочното споразумение дава на двете страни време да работят по по-дългосрочна сделка.

„Категорично отхвърляме заплахата на Lufthansa да направи съкращения по оперативни причини. Според нас социалното партньорство трябва да показва колко е устойчиво, особено в лоши времена“, заяви президентът на VC Маркус Вал в комюнике.

Миналата седмица авиокомпания изпрати предупреждение до германските си служители за задължителни съкращения, като съобщи, че спадът на пътуванията и бавният напредък в преговорите със съюза означават, че съкращенията са неизбежни, след като авиокомпанията загуби 1,7 млрд. евро за едно тримесечие.

Lufthansa, която през юни получи 9 млрд. евро спасителна помощ от държавата, за да гарантира бъдещето си, съобщи миналата седмица, че очаква капацитетът й да се възстанови едва на 50% от обичайните нива до края на 2020 г. и до две трети спрямо миналогодишните нива през 2021 г.

Кабинният екипаж одобри сделката за спиране на повишаването на заплатите и намаляването на часовете труд, съобщи миналата събота профсъюзът UFO, а Lufthansa информира в четвъртък, че е прекъснала преговорите със съюза Verdi, представляващ 35 хил. наземни служители, за пакет от мерки за съкращаване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още