IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шефчович: Втечнен газ от САЩ ще диверсифицира енергийния сектор на ЕС

Според комисаря енергията играе стратегическа роля в отношенията между Брюксел и Вашингтон

15:54 | 13.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марош Шефчович.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марош Шефчович. Снимка: Ройтерс

Доставките на втечнен газ (LNG) от САЩ могат да разнообразят енергийния сектор на Европейския съюз (ЕС), като това би повишило енергийната независимост в региона, смята комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, който обсъди проблема с американския енергиен министър Рик Пери по време на Конференцията на високо равнище в Брюксел.

„Доставките на втечнен природен газ от САЩ за ЕС ще дадат възможност за значително диверсифициране на енергията, използвана от Европа“, добави той по време на пресконференция, излъчена във видеосистемата на ЕК.

Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете посочи от своя страна, че ЕС е нетен вносител на газ и няма да поставя пазарни пречки пред вноса на втечнен газ от САЩ.

Шефчович коментира, че Европа е голям и атрактивен пазар с надеждни, а страните от общността бързо изграждат нужната инфраструктура, за да приемат доставки от втечнен газ.

Марош Шефчович отбеляза още, че енергията играе стратегическа роля в отношенията между ЕС и САЩ.особено на фона на трансформацията на европейската икономика към по-чиста енергия. По време на срещата двамата са дискутирали сътрудничеството по отношение на развитието на умни мрежи и нови технологии за електромобили.

По време на срещата е обърнато внимание още и развитието на Украйна, възможностите за подкрепата на енергийния сектор на страната и запазването на транзита на природен газ от Русия, стана ясно от думите на Шефчович.

От своя страна Рик Пери сподели, че САЩ се превръщат в основен доставчик на втечнен газ и стотици танкери, заредени с него, вече са достигнали Европа. В това отношение Пери отново потвърди изявлението на президента Доналд Тръмп, че САЩ „не подкрепя изграждането на газопроводи като „Северен поток“ 2, които само увеличават зависимостта на Европа към един енергиен доставчик“.


„Нашето мнение е, че Европа трябва да изгради една стабилна енергийна инфраструктура, която да не бъде подвластна на един източник. Необходимо е да има разнообразие на доставчиците на енергия и енергийните маршрути. Добив на втечнен газ нараства. Готови сме да фокусираме експорта към нашите партньори и ЕС може да се възползва от тази възможност“, заяви Пери като добави: „Имаме силата да създадем едно бъдеще на свобода, възможности и стабилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Връщам се към темата: Някои дрОгаре ЛЪЖАТ. Не стотици, ами и просто десетки танкери за LNG , просто, още НЕ СА ПОСТРОЕНИ, че да курсират редовно ЕС-САЩ и обратно, терминалите остават тежко недонатоварени и т.н. ЛЪЖЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Аз тези стотици танкери си ги представих като рой ючели, които жужжжжж....жужжжж...жужжжат, р'ъйш ли, наоколо, а злият рашки газ по тръбите, чак ся йеждръпнАл назад, тако'а. Ово йе кефъ. - Майтап, Уили! +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
"...стотици танкери, заредени с него, вече са достигнали Европа."И де успяха да ги разтоварят тия "стотици танкери", дагоева...? Дали па заради тех не дигнаха цената на парното...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"От своя страна Рик Пери сподели, че САЩ се превръщат в основен доставчик на втечнен газ и стотици танкери, заредени с него, вече са достигнали Европа. В това отношение Пери отново потвърди изявлението на президента Доналд Тръмп, че САЩ не подкрепя изграждането на газопроводи като Северен поток 2, които само увеличават зависимостта на Европа към един енергиен доставчик.И кво им пречи СП2? Да не са казали руснаците "йок, нема да внасяте от САЩ!"? Или "Избирайте - или от нас, или от американците!"... Ако американският газ е по-евтин и доставките са по-надеждни, Газпром с неговите тръби и дудуци ше иде да стриже калинки, нале? За кво са тия заклинания...?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Очаквам тогава дъмпингови цени от газпром, което си е чудесна новина....а не да се заменя една зависимост с друга....докарайте газ и от марс....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още