IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Недопустимо е ЕС да отхвърля плана за сделка на Лондон без контраоферта

Планът от Чекърс на британския премиер получи хладен прием от лидерите на ЕС

17:21 | 21.09.18 г. 14
<p>
	Британският премиер Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ЕС трябва да се отнася към Великобритания с „уважение“ в преговорите за Brexit, предава ВВС.

В комюнике от Downing Street тя заяви, че отхвърлянето на плана ѝ от лидерите на ЕС, без да има алтернатива, на „този етап от преговорите“ е „неприемливо“.

„Няма да променя резултата от референдума, нито ще разделя страната си“, допълва Мей.

Изявлението ѝ бе отправено след хладното приемане на плана ѝ от Чекърс на срещата на върха на лидерите на ЕС в Залцбург.

„През този процес се отнасях към ЕС само с уважение. Великобритания очаква същото – добрите отношения в края на процеса зависят от това“, отбелязва Мей.

„В този късен етап от преговорите е недопустимо просто да отхвърлим предложенията на другата страна без подробно обяснение и контрапредложения. Така че трябва да разберем от ЕС кои са истинските проблеми и какви са алтернативите им, за да можем да ги обсъдим. Докато не го направим, не можем да постигнем напредък“, категорична е тя.

Според британския премиер двете страни все още са „много далеч“ от определянето на икономическите отношения след Brexit.

Двата варианта, предложени от ЕС – Великобритания да остане в Европейската икономическа зона и митническия съюз или основно споразумение за свободна търговия, не са приемливи, допълва Мей.

Първото „ще бъде подигравка с референдума“, а второто ще означава Северна Ирландия да бъде завинаги разделена икономически от останалата част от Великобритания чрез граница в Ирландско море.

Мей е категорична, че нито един британски премиер не би се съгласил с това. „Ако ЕС смята, че аз ще го направя, допуска фундаментална грешка“, заяви тя. Мей допълни, че в такъв случай ще има „лоша сделка“ и повтори, че „никаква сделка е по-добра от лоша сделка“.

Според Мей най-добрият изход за страната й е да напусне със сделка и Великобритания е очертала трети начин – плана Чекърс, който Доналд Туск отхвърли с мотива, че ще подкопае единния пазар.

„Той не обясни как ще се случи това и не направи контрапредложения, така че се намираме в безизходица“, заяви Мей.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г. Мей твърди, че планът ѝ Великобритания и ЕС да споделят общи правила за стоките, но не и за услугите е единственият надежден път за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Той обаче се натъква на противопоставянето на представители на собствената й партия, които твърдят, че ще наруши суверенитета на Великобритания. Планът получи хладен прием и на срещата на върха на ЕС в Австрия тази седмица.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на пресконференция, че има някои „положителни елементи“ в предложенията на Мей, известни като плана Чекърс. Но лидерите на ЕС са се съгласили, че те трябва да бъдат пренаписани, допълни той. „Предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да функционира, най-малкото защото подкопава единния пазар“, каза още Туск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 3
kristian.yakov
преди 5 години
Какъв анализ какво чудо...Китай е вече 2ра икономика в света.Скоро извърши законодателни реформи чрез които се позволява самостоятелни инвестиции в страната а не както преди чрез китайска фирма с която трябва да си партньор.Това ще ги изстреля на първо място до 10 години, първите инвестиции вече започват...ам вземи чати малко истински източници стига фейк нюз амсалак https://m.scmp.com/business/global-economy/article/2141148/xi-puts-chinas-car-industry-top-gear-plans-raise-foreign
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
korn
преди 5 години
Айде стига оправдания с Елцин,Горбачов.САЩ,ЕС и т.н.Когато Путин додйде на власт беше пич и каза че направи Русия европейска и развита държава.Говореше за обединен икономически съюз от Лисабон до Влдивосток.Европа и света му изкупуваха петрола на двойно по високи цени от сегашните.Инвестираха се много пари в икономиката на Русия от Западни фирми.Но истината е,че Путин,както самия той си призна,Русия не е успяла да диферсифицира икономиката си.Не можа да се пребори с корупцията и олигарсите.Не можа да научи руснака да работи като западняците.Милиардерите в Русия никнеха като гъби,а за народа оставаха останки.Г7 стана Г8 в негова чест.Дадоха му Олимпийски игри и Световно първенство.В Европа го посрещаха като крал и участваше в европейската политика.Дадоха му всичко но той не изпоузва парите за да изгради силна икономика като Китай,а харчеше и се правише на голям.Като типичния бедняк,спечелил от тото милиони,и след една година профукал всичко и пак си останал бедняк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Русия девалвира постоянно рублата, защото е във валутен борд. Законите и са писани от американци по времето на Елцин, самите USAID признават това.Получили са параграф 22 - международните закони над руските и затова много трудно могат да свикат Конституционно събрание.Трябва да елиминират 5-тат си колона, за да са свободни.Ако рекат да го правят, бъдете сигурни, че Тиквестора на секундата ще ревне срещу това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Ясстреб е цензурирана тук, за да може в САЩ да няма яяястреби на войната, разпалващи по цялото земно кълбе постоянно войни, а гълъби на мира, спонсориращи мирното използване на хлора от белите каски (например)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
korn
преди 5 години
Добре казано.Имам само една забележка.САЩ ще прилапат Великобритания,която само е нищо срещу САЩ като икономика.Англичаните за да избягат от ЕС,ще се хвърлят в един още по опасен съюз.Но едва ли са токова глупави,ще видим.Другото е че,ЕС не е зависим от Русия,а точно обратното.Русия беше и сега си остава бензиностанция за ЕС.Икономиката е проста наука,по богатия обикновенна изяжда по бедния.А богатите днес са САЩ и ЕС и един Китай който има още хляб да изяде за да се нареди при големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
GB е от кoфти страната в преговорите, тъй че ще трябва да прави отстъпки. Ако не - ще го дуxa, това е положението. Аз лично предпочитам втория вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
ха ха ... +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 5
korn
преди 5 години
Нито една европейска държава не е фенка на Англия.За първи път в историята всички са обединени в един съюз срещу англичаните.Великобритяния изглежда като джудже сравнение с ЕС.Като се има на предвид и отношенията и с Русия и един непредвидлив Тръмп,един Китай който има да си връща,може би е настъпил момента Великобритания да бъде смазана завинаги като империя.Нещата могат много да загрубеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 26
abdul
преди 5 години
а на бас, че ще стане ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още